Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Heger: Túto mimoriadnu schôdzu vyvolal strach Roberta Fica a Petra Pellegriniho
Zdielať na

Heger: Túto mimoriadnu schôdzu vyvolal strach Roberta Fica a Petra Pellegriniho

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady SR (NR SR) v utajenom režime rokovali o minulotýždňovom stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu so zástupcami bezpečnostných zložiek v budove Slovenskej informačnej služby (SIS). Za schválenie programu 30. schôdze hlasovalo 115 zo 117 prítomných členov zákonodarného orgánu. Zvolanie mimoriadnej schôdze iniciovala opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD), ktorá žiadala od predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽaNO), aby v pléne vysvetlil zámer a výsledky tohto stretnutia. Heger na tlačovej konferencií 26. mája uviedol, že Fico vyvolal schôdzu pre strach.

V pondelok 17. mája sa v budove SIS uskutočnilo stretnutie najvyšších ústavných činiteľov a vysokých predstaviteľov štátu. Svoju účasť na stretnutí potvrdili prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Heger, predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina), minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), generálny prokurátor Maroš Žilinka a šéf policajného zboru Peter Kovařík. Podľa medializovaných informácií boli v sídle SIS aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, šéf SIS Michal Aláč a šéf inšpekcie ministerstva vnútra Adrián Szabó.

"Pamätám si časy, keď prišiel Fico a Pellegrini ponižovali opozičných poslancov, my to robíme inak, lebo si ctíme občanov SR," povedal na úvod Heger.

Podľa Hegera zvolal Fico schôdzu pre strach

"To boli ich ľudia, sú poháňaní strachom, pretože majú niesť zodpovednosť. Áno, my sme rozviazali ruky orgánom činným v trestnom konaní," hovorí Heger. "My píšeme históriu Slovenska, ako právneho štátu. Nebojkotujeme NR SR, ctíme si zákon," dodal. 

Potvrdil, že zo zákona nemôže a ani nebude informovať o minulotýždňovom stretnutí v budove SIS

Heger uviedol, že stretnutie, ktoré sa uskutočnilo, sa podľa potreby uskutoční znova. "My nebudeme tvrdiť, že skutok sa nestal," hovorí Heger. Predseda vlády poukázal na ťažkú úlohu, ktorá pred nimi podľa jeho slov stojí. "Vyzval som opozičných poslancov, aby prestali zastrašovať orgány činné v trestnom konaní." 

Pellegrini na tlačovej konferencii prirovnal vystúpenie Hegera k vystúpeniu "zlomeného" premiéra

Uviedol, že mu tak tečie do topánok, že o chvíľu bude mať mokré celé ponožky. Doplnil, že predseda vlády médiám od slova doslova zopakoval to, čo povedal počas mimoriadnej schôdze aj poslancom parlamentu. "Pán premiér sa v priamom prenose priznal, že sa bojí odpovedať na tieto závažné otázky. Ako predseda vlády neuistil občanov, že sa na Slovensku nič závažné nedeje a vysmial sa do očí aj poslancom Národnej rady SR," konštatoval predseda Hlasu-SD.

Mimoriadna 30. schôdza je podľa jeho slov momentálne prerušená a bude pokračovať až vtedy, keď sa vyjasní situácia, či je možné do pléna priviezť z väzby Vladimíra P.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy