Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
IT sektor kritizuje Veroniku Remišovú. V digitalizácií zaostávame a hrozí, že nevyčerpáme eurofondy
Zdielať na

IT sektor kritizuje Veroniku Remišovú. V digitalizácií zaostávame a hrozí, že nevyčerpáme eurofondy

BRATISLAVA / Podľa špecialistov na IT oblasť vraj máme síce nové ministerstvo informatizácie, ale nemáme z neho nič, čo by nás posunulo vpred. Títo experti tvrdia, že v digitalizácii zaostávame a podľa nich hrozí, že nevyčerpáme z eurofondov stovky miliónov. Získať projekty je administratívne náročné a záujemcov odrádza. Verejná správa pritom funguje, ako v dávno zabudnutých časoch, teda aspoň oproti vyspelým krajinám. Takto ostro sa ITčkári obuli do rezortu Veroniky Remišovej.

Podľa IT sektora sa SR nenachádza v čase Cloudov a 21. storočia, ale v čase kopírok a faxov. "My fungujeme, ako za čias Márie Terézie, kde kopírujeme papierové procesy. Nevyužívame potenciál IT služieb," hovorí viceprezident IT asociácie Pavol Frič. 

Aby slovensko začalo fungovať ako vyspelé štáty, vytvorila súčasná vláda ministerstvo pre Veroniku Remišovú. Nový rezort mal odstrániť chyby dlhodobého zaostávania z čias vlády Smeru-SD. K posunu, ale nedošlo. "My sme už 15 mesiacov nedostali správu o implementačných programoch. Paradoxne predtým sme ich vedeli posúdiť lepšie, lebo sme to dostávali," informuje prezident občianskeho združenia Partnerstvá pre prosperitu Milan Ištván. 

Čerpanie zdrojov v tejto oblasti poskočilo od konca roka 2019 z 13 na 20 percent, čo je podľa IT asociácie žalostne málo. Zároveň za problematické označila fakt, že pri takmer polovici projektov sa ešte ani len nezačalo verejné obstarávanie, ktoré trvá minimálne šesť mesiacov. "Verejná správa si nastavila príšerne procesy, ktoré vôbec nie sú ako v komerčnom svete," hovorí prezident IT asociácie Emil Fitoš.

Podľa IT asociácie tak hrozí, že Slovensko nevyčerpá z eurofondov 670 miliónov eur určených na informatizáciu. Minúť ich treba do roku 2023. Veronika Remišová, ktorej sa otriasa aj stranícka stolička je v Bruseli a jej rezort reagoval na kritiku takto: "Máme odsúhlasené termíny, ak ich rezorty nestihnú, eurofondy na projekty sa presmerujú tam, kde sa do roku 2023 vyčerpať stihnú," informuje hovorca MIRRI Michal Dyttert. 

Keď si ale pre ilustráciu chceme predstaviť ako funguje informatizácia Slovenska, spomeňte si koľko zábavy, alebo skôr nervov ste si užili s objednávaním na očkovanie, alebo získaním registrácie o ňom. AK sa nepohneme dopredu, tak podľa predpovede Európskej komisie skončíme v roku 2025 na nelichotivej dvadsiatej štvrtej priečke. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy