Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Covid automat: Opatrenia sa uvoľnia v desiatkach okresov. Pozrite, ako je na tom ten váš
Zdielať na

Covid automat: Opatrenia sa uvoľnia v desiatkach okresov. Pozrite, ako je na tom ten váš

BRATISLAVA / Situácia na Slovensku sa zlepšuje. Svedčí o tom aj nové rozdelenie okresov, ktoré na stredajšom rokovaní schválila vláda. V žltej farbe bude 11 okresov.

Okresy v II. stupni varovania (červená farba): 

okres Banská Štiavnica, okres Kysucké Nové Mesto, okres Myjava

Okresy v I. stupni varovania (ružová farba): 

okres Bánovce nad Bebravou, okres Bardejov, okres Bytča, okres Čadca, okres Nové mesto nad Váhom, okres Ružomberok, okres Skalica. okres Sobrance, okres Stará Ľubovňa, okres Trenčín, okres Žilina 

Okresy v II. stupni ostražitosti (oranžová farba): 

okres Banská Bystrica, okres Brezno, okres Galanta, okres Gelnica, okres Humenné, okres Ilava, okres Kežmarok, okres Košice I.-IV., okres Košice-okolie, okres Krupina, okres Levice, okres Liptovský Mikuláš, okres Martin, okres Medzilaborce, okres Michalovce, okres Námestovo, okres Nové Zámky, okres Pezinok, okres Piešťany, okres Poprad, okres Považská Bystrica, okres Prešov, okres Púchov, okres Revúca, okres Rimavská Sobota, okres Rožňava, okres Sabinov, okres Senica, okres Snina, okres Spišská Nová Ves, okres Svidník, okres Trnava, okres Tvrdošín, okres Veľký Krtíš, okres Vranov nad Topľou, okres Žarnovica, okres Žiar nad Hronom, okres Zvolen

Okresy v I. stupni ostražitosti (žltá farba): 

okres Bratislava I.-V., okres Detva, okres Dolný Kubín, okres Dunajská Streda, okres Hlohovec, okres Komárno, okres Levoča, okres Lučenec, okres Malacky, okres Nitra, okres Partizánske

Epidemická situácia je naďalej veľmi priaznivá

Epidemická situácia je naďalej veľmi priaznivá. Pokles v kľúčových indikátoroch sa oproti minulému týždňu ešte zrýchlil. Hospitalizovaných je menej ako 600 pacientov, umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 63 osôb. V počte hospitalizovaných sa nemocnice blížia ku kapacitám štandardných infekčných lôžok. Do nemocníc prijímajú približne 30 pacientov denne, čo je menej ako jedna desatina v porovnaní s vrcholom tejto vlny pandémie. Na pravidelnej tlačovej konferencii k aktuálnej epidemickej situácii o tom informoval riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík.

Ako ďalej Mišík uviedol, počet zaočkovaných osôb aspoň prvou dávkou sa zvýšil o 12 %. U populácie od 16 rokov je zaočkovanosť 34 %, u ľudí nad 70 rokov je to 65 %. Regionálne je však naďalej zaočkovanosť veľmi rozdielna a rozdiely sa podľa riaditeľa Inštitútu zdravotných analýz postupne prehlbujú. „Najvyššia zaočkovanosť je na západnom Slovensku, primárne v okolí Bratislavy,“ povedal s tým, že zaočkovaných prvou dávkou vakcíny je tam približne 40 % populácie. Ako podotkol, sú však aj okresy, kde je zaočkovanosť na úrovni 16 %.

V čakárni na očkovanie je bez termínu na prvú dávku približne 150-tisíc ľudí, počet tak klesol z počtu 225-tisíc čakateľov. Aj keď sa očkuje približne 20-tisíc ľudí denne, stále do čakárne pribúdajú noví záujemcovia o očkovanie. „Najväčší záujem je na západnom Slovensku, v každom z okresov sú tisíce ľudí, ktorí ešte čakajú na termín,“ uviedol Mišík. Zároveň dodal, že na východnom Slovensku je čakateľov výrazne menej.

Systém voľného výberu vakcín by mal fungovať najneskôr 7. júna 

Systém voľného výberu vakcín by mal fungovať najneskôr 7. júna. Zaradiť do tohto systému sa má po novom aj ruská vakcína Sputnik V. Do očkovacej stratégie plánuje rezort zdravotníctva opätovne doplniť aj vakcínu Astra Zeneca, závisieť to však bude od jej dodávok v ďalších týždňoch. Aktuálne totiž prišlo množstvo, ktoré takmer presne vystačí pre ľudí, ktorí čakajú na očkovanie druhou dávkou. „Necháme na ľudí, akú vakcínu si vyberú,“ povedal Lengvarský.

Minister zdravotníctva by sa nedal očkovať ruskou vakcínou

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský by sa nedal očkovať ruskou vakcínou a neodporučil by to ani svojim známym. Uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii. Ľudí, ktorí sa nechajú touto vakcínou zaočkovať, budú podľa jeho slov kontrolovať. Minister k tomu ešte vydá usmernenie pre praktických lekárov. Zatiaľ nie je jasné, kde sa bude Sputnikom V očkovať, podľa Lengvarského by však malo byť očkovanie touto vakcínou dostupné po celom Slovensku.

Minister predpokladá prípadné nežiaduce účinky po očkovaní Sputnikom V rovnaké, ako u Astra Zenecy, pretože ide o rovnaký typ vakcíny. Zodpovednosť za nežiaduce účinky aj po očkovaní ruskou vakcínou preberá štát. Ľudia budú zároveň, rovnako ako pri každom očkovaní, podpisovať informovaný súhlas. Sputnik V je podľa inštrukcií z ruskej strany určený pre osoby od 18 do 60 rokov. Medzi prvou a druhou dávkou by mal byť rozdiel 28 dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy