Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
MANUÁL: Takto požiadate o dvojjazyčné potvrdenie o očkovaní
Zdielať na

MANUÁL: Takto požiadate o dvojjazyčné potvrdenie o očkovaní

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva v pondelok spustilo na stránke korona.gov.sk možnosť požiadať o potvrdenie o očkovaní v dvoj jazykoch. Systém ponúka slovenčinu a angličtinu.

Žiadna garancia akceptovania v zahraničí

Generálny tajomník služobného úradu ministerstva zdravotník Peter Ferjančík na otázku TV JOJ, akú majú ľudia garanciu, že toto potvrdenie budú akceptovať aj okolité krajiny odpovedal: "garanciu nemajú momentálnu žiadnu. K tomuto celému bude existovať ešte nadväzný proces v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí, kde MZV vykoná nejaké kroky, aby sme si s jednotlivými štátmi vymenili tieto certifikáty a došlo k vzájomnému uznaniu, prípadne neuznaniu. Predpokladám, že toto bude v priebehu dňa alebo v najbližších dňoch odkomunikovať samotné MZV." 

Ferjančík potvrdil, že zatiaľ nevieme, či nám tento certifikát uznajú na maďarsko - slovenských alebo rakúsko- slovenských hraniciach. "Ten náš certifikát, ktorý momentálne máme je silne inšpirovaný certifikátmi ostatných členských štátov. Je veľmi podobný s maďarským certifikátom. Predpokladáme, keď uznáme my im, tak oni uznajú nám, lebo tie prvky certifikátov sú rovnaké." 

  • kliknete na stránku www.korona.gov.sk
  • Pod kolonkou registrácie na Čakáreň vyberiete kolonku Požiadať o certifikát 

noviny.sk/korona.gov.sk

  • ​Zadefinujete si podľa akého identifikačného údaju chcete byť spárovaný: Rodné číslo, BIČ alebo iný
  • Vyplníte identifikačný údaj a mailovú adresu 
  • V piatom kroku by vám na vaše číslo a mail mal prísť overovací kód 

noviny.sk/korona.gov.sk

​4. krok

  • Po overení bude vaša požiadavka zaznamenaná 

Po prijatí mailu, v prílohe bude potvrdenie, do ktorého znenia je nutné zadať identifikačný údaj, ktorý ste zadali v treťom kroku. ​

Problémy po spustení 

V prvých hodinách od spustenia mali niektorí žiadatelia problémy a ich overovacie kódy boli doručené po viac ako polhodine. Na otázku TV JOJ prečo systém mnohým ľuďom žiadajúcim o certifikát o očkovaní, odmieta ich rodné číslo, a niektorým dlhšie doručuje overovací kód, odpovedala hovorkyňa Veronika Bauch: "v súčasnosti prebieha migrácia dát z pôvodného systému na očkovanie, Moje ezdravie do systémov, ktoré generujú certifikáty o očkovaní. Tieto by mali byť sfinalizované v noci na zajtra. Toto sa týka tých, ktorí boli zaočkovaní dvoma dávkami vakcín pred spustením čakárne.  Za prvé dve hodiny od spustenia systém vygeneroval takmer 12 tisíc certifikátov. Žiadame verejnosť o trpezlivosť. Každý, kto certifikát bude potrebovať, ho dostane."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy