Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Za týždeň sa z očkovania vakcínou Astra Zeneca odhlásilo vyše 2500 ľudí. ŠÚKL upozorňuje na načasovanie druhej dávky
Zdielať na

Za týždeň sa z očkovania vakcínou Astra Zeneca odhlásilo vyše 2500 ľudí. ŠÚKL upozorňuje na načasovanie druhej dávky

BRATISLAVA / Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 136 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov a 195 antigénovými testami. V nemocniciach je hospitalizovaných 802 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 717. Počet obetí Covidu stúpol o 14. Za predchádzajúci deň pribudlo vyše 14 tisíc ľudí zaočkovaných prvou dávkou vakcíny. Druhú dávku dostalo takmer jedenásť tisíc. Ministerstvo však registruje aj veľa takých, ktorí sa odhlasujú z druhého očkovania AstraZenecou.

Zaočkovanosť stúpa denne aj o 24 000 ľudí a aj očkovacia mapa Slovenska je čoraz zelenšia. "V priebehu tohto týždňa očakávame, že príde na Slovensko takmer 40 000 očkovacích látok od spoločnosti Astra Zeneca," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Práve vakcína Astra Zeneca je už určená iba pre ľudí, ktorí čakajú na druhú dávku. Hrozí však, že nakoniec bude viac vakcín ako ľudí. "Za posledných 7 dní zrušilo svoj termín druhého očkovania látkou Astra Zeneca 2 528 ľudí," konštatovala hovorkyňa NCZI, Veronika Bauch. 

Štátny ústav pre kontrolu liečiv upozorňuje, že načasovanie druhej dávky je veľmi dôležité, pretože ľudské telo si imunitu vytvára postupne. "Na dosiahnutie požadovanej imunitnej odpovede je dôležité, aby bol očkovací cyklus dokončený," vysvetlila hovorkyňa ŠÚKL, Magdaléna Jurkemiková. Tam, kde sa ľudia chcú nechať očkovať a nevedia sa dostaviť na očkovanie vypomáhajú aj mobilné očkovacie tímy. V bratislavskom samosprávnom kraji je v rámci domovov sociálnych služieb zaočkovaných už približne 80% klientov, aj preto sa mobilné očkovacie jednotky presúvajú do obcí.

Kým v okolí Bratislavy ešte len spúšťajú mobilné očkovanie v obciach, na východnom Slovensku sanitky vyrážajú za ľuďmi už s rutinou. V Prešovskom kraji funguje výjazdová očkovacia služba už druhý týždeň. Doposiaľ takto zaočkovali už 1 600 osôb. A to hlavne seniorov a zdravotne znevýhodnených, ktorí mali sťaženú dostupnosť k vakcíne. Služba príde do každej obce, kde sa nazbiera aspoň sto záujemcov o vakcínu. Dedinky sa preto spájajú. Napríklad do Hankoviec prídu obyvatelia ďalších piatich obcí. Mnohým zabezpečia odvoz starostovia. "Beriem ich autom do Hankoviec, som to umožnila ľuďom, ktorí sa nemajú ako dostať na očkovanie," povedala starostka obce Vyšné Ladičkovce, Martina Bobaľová. "Máme 120 ľudí plus 12 náhradníkov, ešte aj babku 95 -ročnú ležiacu, má záujem o očkovanie, pôjdu za ňou domov," uviedla starostka obce Hankovce, Ľudmila Veľasová. Kraj chce takto zvýšiť percento zaočkovanosti najohrozenejších občanov. "Záujem je enormný, v kraji plánujeme cez výjazdovú službu zaočkovať okolo 10tisíc ľudí," informovala Daša Jeleňová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy