Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Od 1. júna by mali byť vakcíny na výber, aj tie neregistrované
Zdielať na

Od 1. júna by mali byť vakcíny na výber, aj tie neregistrované

BRATISLAVA / Od 1. júna by si mohli občania vyberať vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Pred rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Na nábeh tohto systému podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského potrebuje rezort dva až tri týždne, následne by mali mať občania možnosť slobodného výberu vakcín. „Po zistení presných počtov dodávok vakcín v ďalšom období budeme pracovať na tom, aby mal občan voľný výber vakcín, vrátane neregistrovaných,“ povedal Lengvarský. Tento systém by podľa neho mohol nabehnúť od prvého júna. „Dovtedy všetci, ktorí sú objednaní na prvú dávku vakcíny od AstraZenecy, dostanú Pfizer,“ ozrejmil Lengvarský. Rezort podľa neho plánuje v širšom počte zapojiť do očkovania všeobecných lekárov, k dispozícii budú mať všetky vakcíny okrem Pfizeru.

Hlavný dôvod pozastavenia AstrouZenecou je nedostatok dávok

Hlavným dôvodom pozastavenia očkovania vakcínou AstraZeneca je, že očkovacích látok nie je dostatok. Lengvarský ubezpečil, že na očkovanie druhou dávkou je odložený dostatočný počet vakcín. Jedným z dôvodov pozastavenia očkovania je podľa ministra aj úmrtie 47-ročnej ženy, ktorá skonala po očkovaní touto vakcínou, úmrtie pritom stále prešetrujú. Lengvarský dodal, že rezort s vakcínou AstraZeneca v očkovacej schéme naďalej ráta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy