Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Očkovanie AstraZenecou je na Slovensku pre prvoočkovancov pozastavené. Tí, čo čakajú na druhú dávku ju dostanú
Zdielať na

Očkovanie AstraZenecou je na Slovensku pre prvoočkovancov pozastavené. Tí, čo čakajú na druhú dávku ju dostanú

BRATISLAVA / Slovensko pozastavilo očkovanie AstrouZenecou pre tých, ktorí by mali dostať prvú dávku. Tí, ktorí čakajú na druhú dávku ju dostanú. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej, rezort zvažuje v tejto chvíli viaceré alternatívny, ako budeme na Slovensku postupovať. 

"Aktuálne sa očkujú vakcínou od spoločnosti AstraZeneca ľudia, ktorí čakajú na druhú dávku tejto očkovacej látky. Očkovanie vakcínou od tejto spoločnosti pre prvoočkovancov je pozastavené. Ministerstvo zdravotníctva v tejto chvíli zvažuje viaceré alternatívy, ako budeme na Slovensku v tejto veci postupovať, kompletizujeme všetky odborné stanoviská a v nadväznosti na to budeme v priebehu tohto týždňa informovať," informovalo ministerstvo zdravotníctva. K tomuto kroku sa rezort rozhodol z "preventívnych dôvodov"  a ďalší postup plánuje zvoliť neskôr. Ministerstvo uvádza, že naďalej platí, že benefity vakcíny prevyšujú riziká.​

V pondelok zasadala špeciálna komisia, ktorú zvolal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Riešila úmrtie 47-ročnej ženy po podaní vakcíny AstraZeneca. Žena trpela ochorením, ktoré podľa vyjadrenia Vladimíra Lengvarského nebolo možné určiť pred očkovaním. 

Komisia rokovala približne od 17. hodiny a v tejto súvislosti riešila aj prípadnú zmenu očkovacej stratégie. Vo štvrtok minulý týždeň Štátny ústav pre kontrolu liečiv vydal stanovisko, že vzhľadom na existenciu genetickej predispozície k trombofilným stavom, je súvis medzi očkovaním vakcínou AstraZeneca a následnou trombózou žilového sinusu u tejto ženy stanovený ako pravdepodobný. Rezort zdravotníctva toto stanovisko považuje za "relevantné".

Na otázku TV JOJ, či špeciálna komisia pri tomto kroku zobrala do úvahy stanovisko ŠÚKL zareagovala Eliášová nasledovne: "Tu sa opierame o konkrétne závery ŠÚKL, ktoré je relevantné. Samozrejme v nadväznosti na to, sa konalo stretnutie odborníkov, kde sa diskutovalo o všetkých detailoch ohľadom očkovania  od spoločnosti AstraZeneca. Práve z tohto dôvodu sme pristúpili k týmto prerventívnym krokom, teda, že sa pokračuje v očkovaní druhou dávkou očkovacej látky." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy