Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Žiaci absolvovali prijímačky na stredné školy. Tí v karanténe majú dostať iný termín
Zdielať na

Žiaci absolvovali prijímačky na stredné školy. Tí v karanténe majú dostať iný termín

BRATISLAVA / Pondelok a utorok, 3. a 4. mája, prebiehalo prvé kolo prijímačiek na stredné školy, s výnimkou tých žiakov, ktorí museli ostať v karanténe a absolvujú ich po jej skončení. Druhé kolo sa uskutoční začiatkom budúceho týždňa a do 20. mája sa deviataci majú dozvedieť, ako boli úspešní.

Veronika, Jakub, Adam. Všetci zhodne tvrdia, že ich prípravu na prijímačky ovplyvnilo to, že sa učili namiesto v škole najmä doma. "Určite to bolo ťažšie, tie prijímačky - slovenčina v pohode, tá matematika trochu ťažšie," vyjadrila sa Veronika. 

"Tá domáca výuka nie je vôbec ľahká," konštatoval Jakub. "V škole, keď sme tak je to iné. Tam máme aj doučovania, krúžky. Teraz to nebolo," doplnil Adam. Rovnako to vidia ako v Bratislave tak aj v Košiciach. Rodičia buď platili doučovania alebo sami pripravovali deti. "Ja slovenčinu a manžel matematiku," prezradila mamička. Podobnú skúsenosť s dištančným vzdelávaním má aj riaditeľ Strednej odbornej školy podnikania v Prešove. "Štvrtákom sa zrušili maturity no a prijímačky deviatakov idú prezenčnou formou. Je to škoda, pretože samoučenie u štvrtákov je na vyššej úrovni," povedal riaditeľ Michal Čiernik. 

Na gymnáziu Ladislava Novomeského boli tento rok prijímačky o niečo ľahšie kvôli pandémii a dištančnému vzdelávaniu. "Tie zadania sme urobili o troška ľahšie, ale len málo," uviedol riaditeľ gymnázia Norbert Kyndl. Pre tých žiakov, ktorí počas termínu boli v karanténe bude vyhlásený nový termín. "Prišli takmer všetci, v prvý deň iba dvaja zo 170 a druhý deň z 93 žiakov iba jeden kvôli karanténe," informoval riaditeľ Kyndl. 


Riaditeľov teraz trápi najmä to, ako vyriešiť situáciu, že časť žiakov má klasické známky a časť žiakov má na vysvedčení len slovo absolvoval alebo iné hodnotenie. Školy nemusia brať do úvahy vysvedčenia, no ani to podľa niektorých nie je spravodlivé. Už od 5.mája sa konajú aj talentové skúšky. Tie sa nakoniec budú uskutočňovať štandardne a školy budú môcť lepšie zohľadniť talent žiakov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy