Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V niektorých okresoch sa už môžu konať kultúrne podujatia. Zo dňa na deň sa však divadlá otvoriť nedajú
Zdielať na

V niektorých okresoch sa už môžu konať kultúrne podujatia. Zo dňa na deň sa však divadlá otvoriť nedajú

BRATISLAVA / Od dnešného dňa sa v okresoch v druhom a prvom stupni varovania môžu konať kultúrne akcie za stanovených podmienok. Zo dňa na deň sa však divadlá otvoriť nedajú. Na divákov sa tešili, predstavenia však budú prichádzať postupne. Bojujú s prípravami, nedostatkom peňazí aj náročnými podmienkami, za akých môžu otvoriť. Navyše, aj tak to bude nerentabilné. Povolená je iba polovičná kapacita, a to najviac 150 divákov v interiéri, 200 v exteriéri. Diváci musia sedieť a musia mať testy.

Ešte minulá rok sa v Divadle Jonáša Záborského v Prešove hralo predstavenie. Diváci boli v rúškach. Potom však nastali časy kedy aj divadlá svoje brány zatvorili úplne. Výpadok tržieb ich položil na kolená. Niektoré divadlá prežijú možno len preto, že majú za sebou verejného zriaďovateľa.

"Je to nenormálny stav, ktorý pretrváva už dlhodobo. A ak nenájdeme do budúcnosti naozaj riešenie buď v plnohodnotnom hraní alebo v nejakých ďalších dotáciach, ktoré nemajú verejného zriaďovateľa tak tam už sa to podpisuje na existencii týchto inštitúcií," povedal Ján Hanzo, riaditeľ divadla. Mnohé divadlá hovoria o potrebe dotácií aj ak začnú hrať. Berú to skôr ako službu verejnosti, nie ako zárobkovú činnosť. Nenašli sme divadlo, ktoré by nebolo za takýchto podmienok v strate. Budú sa snažiť otvoriť, len aby už začali vykazovať činnosť. Nevedia, do akej miery bude záujem, keďže aj naďalej patria celkom prísne opatrenia. Navyše v máji naďalej platí zákaz vychádzania po 21 hodine. Kedy potom urobiť predstavenie pre pracujúcich ľudí, pýtajú sa divadlá. V Národnom divadle v Bratislave už skúšali. Toto bude však len online. Takto narýchlo dokáže obnoviť fungovanie pre divákov len činohra. Nová scéna príde s prvým predstavením budúci piatok. Čakajú však aká bude reakcia publika na nevyhnutnosť testu. Veľmi by si priali, aby štát pomohol s testovaním. Ďalším kritickým bodom je, že covid automat myslí na bezpečnosť divákov, nijako sa ale nevenuje bezpečnosti hercov hrajúcich bez rúška. Usporiadatelia koncertov sa musia spoliehať už jedine na zlepšujúcu sa situáciu, ktorá sľubuje aj uvoľnenie opatrení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy