Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V kauze obvinených, ktorí mali krivo vypovedať o razii v Moldave nad Bodvou, súd jedného z nich oslobodil
Zdielať na

V kauze obvinených, ktorí mali krivo vypovedať o razii v Moldave nad Bodvou, súd jedného z nich oslobodil

Archívne video: Kauza Moldava nad Bodvou

KOŠICE / Šiesti obvinení z rómskej komunity v roku 2013 boli súčasťou policajnej razie v Moldave nad Bodvou. Ich výpovede mali byť klamstvo o tom, že boli policajtami napadnutí. Dnes súd prvého z nich oslobodil a zbavil obvinenia.

Okresný súd Košice I oslobodil obžalovaného z trestného činu krivej výpovede v prípade, ktorý súvisí s policajnou raziou v Moldave nad Bodvou z roku 2013. Ako informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv, ombudsmanka Mária Patakyová privítala oslobodenie Leonarda H. s tým, že je neprijateľné, aby v demokratickom a právnom štáte čelili obete policajného násilia podobným obvineniam. "Od samotného incidentu uplynulo už skoro osem rokov. Z hľadiska trvania zásahu do ľudských práv obete to bolo mimoriadne dlhé a náročné obdobie, no je evidentné, že presadzovanie ľudských práv má svoje opodstatnenie," povedala Patakyová.

"Okresný súd Košice 1 dnes na hlavnom pojednávaní oslobodil obžalovaného Leonarda H. spod obžaloby, podľa ktorej mal spáchať prečin krivého obvinenia tým, že vo svojich výpovediach uviedol, že príslušník obvodného oddelenia PZ Moldava nad Bodvou mal v rámci policajnej akcie na Budulovskej ulici voči nemu použiť bezdôvodne násilie a spáchať tak trestný čím zneužívania pracovomoci verejného činiteľa pretože prokurátor od tejto obžaloby ustúpil," informovala Anna Pančúrová, hovorkyňa košických súdov.

Dôvodom je, že vina nebola obvineným dokazovaná

"Trestný poriadok umožňuje prokurátorovi na hlavnom pojednávaní ustúpiť od obžaloby.  V tomto prípade dozorujúci prokurátor opätovne zvážil dôkaznú situáciu a oznámil súdu, že od obžaloby ustupuje," uviedla Jarmila Janová, hovorkyňa krajskej prokuratúry v Košiciach. 

Ešte v septembri 2020 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol, že polícia v júni 2013 nehumánne zaobchádzala s dvoma príslušníkmi rómskej komunity v Moldave nad Bodvou. Pri policajnom zásahu proti rómskej komunite na ulici Budulovská bolo vtedy zranených viac ako 30 ľudí. Následne šesť obyvateľov osady čelilo stíhaniu pre trestný čin krivej výpovede. Konečný verdikt v ich prípade, s výnimkou Leonarda H., ešte nepadol.

​Kauza policajnej razie v Moldave nad Bodvou sa ťahá už šiesty rok. Po razii bolo podaných niekoľko trestných oznámení, ktorých predmetom boli podozrenia z neprimeraného použitia donucovacích prostriedkov, neoprávnených vstupov do obydlia a bezdôvodného ničenia majetku dotknutých osôb. V roku 2016 vyšetrovateľ zastavil všetky trestné stíhanie a následne bolo proti miestnym Rómom vznesené obvinenie pre prečin krivého obvinenia. Prečinu sa údajne dopustili tým, že krivo obvinili príslušníkov Policajného zboru z fyzického násilia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy