Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Štátni ochranári neďaleko Sliezskeho domu utratili medvedicu s mláďaťom. Tri medvieďatá ušli do lesa
Zdielať na

Štátni ochranári neďaleko Sliezskeho domu utratili medvedicu s mláďaťom. Tri medvieďatá ušli do lesa

POPRAD / Štátni ochranári v noci utratili dvoch medveďov pri rampe na parkovisku pod Sliezskym domom vo Vysokých Tatrách. Išlo o samicu a jedno mláďa. Ako vysvetlil riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko, medvede neboli zastrelené. Zásahový tím pre medveďa hnedého ich najprv narkotizačnou šípkou uspal a následne boli v hlbokej anestéze eutanazované. Tri medvieďatá ušli do lesa.

Medvedicu so štyrmi mláďatami sledovali ochranári celý minulý rok

Pravidelne navštevovala nezabezpečené kontajnery v meste Vysoké Tatry. V novembri minulého roka sa medvedica vlámala do cukrárne v Hornom Smokovci. "Zazimovala, no teraz od jari robila to isté. Živila sa takýmto spôsobom a aj medvieďatá učila na takúto stravu. Tie si na to rýchlo privykli. Mohla byť riziková pre človeka, striedala intravilány tatranských osád, preto bolo rozhodnuté o jej eutanázii,“ vysvetlil dôvod utratenia riaditeľ Správy TANAPu. 

Zvyšné tri medvieďatá budú ochranári sledovať

Podľa Majka nie sú rizikové pre človeka. Ak by sa vrátili a pokračovali v zaužívanom spôsobe života, podľa jeho slov by zrejme musel opäť zasiahnuť zásahový tím. "Je nám to ľúto, nikto sa z toho nevytešuje. Je potrebné si položiť otázku, prečo sa takto medvedica správala, a kde sme my ľudia urobili chybu,“ poznamenal Majko.

Pripomenul, že veľkým lákadlom sú pre medvede niektoré otvorené a nezabezpečené kontajnery v Tatrách. Pri Sliezskom dom ich napríklad zlákali dva veľkokapacitné kontajnery.

Hoci mesto Vysoké Tatry už v minulosti vybudovalo staničky pre kontajnery, ktoré problém eliminovali, stále sú miesta, kam sa medvede k odpadkom dostanú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy