Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Za odmenu na vykopávky: Odsúdení pomohli archeológom triediť tehly z rôznych období
Zdielať na

Za odmenu na vykopávky: Odsúdení pomohli archeológom triediť tehly z rôznych období

TRNAVA / Po objavení jednej z najvzácnejších pivníc na Slovensku stáli archeológovia v Trnave pred veľkou výzvou a to vytriediť tehly z rôznych období. Našťastie im prišla pomoc. Konkrétne prišli odsúdení z väznice neďaleko Trnavy. Dostali to ako odmenu za vzorné správanie a navyše väzňov potešilo, že si takto mohli zarobiť aj peniaze.

Na archeologickom výskume pracuje 15 odsúdených z väznice z Hrnčiaroviec nad Parnou. "Robí sa nám dobre, lebo sme vonku, sme osem hodín preč z ústavu, lepšie je byť vonku ako v ústave," hovorí odsúdený. Väzní odpykávajú trest za rôzne trestné činy. "Za ťažké ublíženie na zdravý, aj mám jednú krádež," hovorí odsúdený. "Ja som bol odsúdený na 6 rokov za drogovú trestnú činnosť," hovorí odsúdený. 

Jeden z väzňov nám povedal, že za súdy a procesné úkony mu vznikol dlh, ktorý musí splácať. "To mi strhnú a je to je veľmi dobre, lebo nebudem musieť splácať, po prepustení na slobodu," hovorí odsúdený. "Nakoľko mám malé dieťa a posielam na výživné. Aby mal malý niečo doma, keď doma nie som ja," hovorí odsúdený. 

Hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže uviedla, že výšku mzdy na tento rok schválila vláda. "Najnižšia pracovná tarifa pre odmeňovanie vo výške 236 eur a 50 centov, a najvyššia 493 eur a 30 centov," informuje hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská. 

Ak sa väzni chcú dostať, čo najskôr na slobodu, musia sa snažiť 

"Aby som si vyslúžil nejakú pochvalu, čo nám pomôže, aby som čo najskôr išiel domov," hovorí odsúdený. "Na podmienku po štyroch rokov, myslím, že už stačilo tej basy. Teším sa domov, kto by sa netešil," hovorí odsúdený. 

Väzni vyčistili a vytriedil vyše 25 paliet tehál z rôznych období

"Pán archeológ nám ukázal, ktoré rozoznáme a takto triedime," hovorí odsúdený. "Tie sutiny sa prezreli ručne, a vyseparovali sa. Ten hodnotný historický materiál alebo tie články, aby mohli byť znova použiteľné pri opravách hradieb alebo iných historických stavieb," hovorí archeológ Andrej Žitňan. 

Väznené osoby sú zaradené do práce, okrem poberateľov invalidného, starobného, predčasného a starobného dôchodku."V rámci Slovensku za prvý štvrť rok v roku 2021 bolo priemerne denné do práce zaradené vo všetkých osemnástich ústavoch 3673 osôb,"  informuje  Kacvinská. "Spolupráca s ústavom na výkon trestu odňatia slobody je pre nás výhodná aj finančne aj logisticky," informuje hovorkyňa Trnavy Veronika Majtánová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy