Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nemocnice sa chystajú znovu spustiť pozastavené plánované operácie, čakajú na ministerský súhlas
Zdielať na

Nemocnice sa chystajú znovu spustiť pozastavené plánované operácie, čakajú na ministerský súhlas

BRATISLAVA / Za včerajšok pribudlo na Slovensku 1547 infikovaných koronavírusom. Počet obetí pľúcnej formy Covidu 19 sa, žiaľ, zvýšil o 89. Pribudlo ďalších vyše 12-tisíc zaočkovaných. Dobrou správou je, že v nemocniciach je o 166 pacientov menej. Hospitalizovaných ľudí s potvrdeným ochorením Covid-19 je aktuálne 2 453. Niektoré veľké nemocnice reprofilizujú covidové lôžka späť na bielu medicínu. Obnovujú sa interné, pneumologické či neurologické oddelenia pre bežných pacientov, či pacientov s post-covidovým syndrómom. Nemocnice chcú znovu spustiť aj zastavené plánované operácie, ale chýba im súhlas ministerstva zdravotníctva.

S odstupom dlhých mesiacov začínajú niektoré nemocnice hovoriť pozitívne.

"Skutočne nám počet pacientov s covidom výrazne klesol a klesajúci trend sa drží. Budúci týždeň chceme obnoviť pre pacientov odborné ambulancie. Od budúceho týždňa tiež reprofilizujeme naspäť interné oddelenie, ktoré bolo covidové," hovorí Monika Krišková, hovorkyňa UNLP Košice.

Aj najväčšia univerzitná nemocnica v Bratislave počty covidových lôžok znižuje. Sprístupňuje pre bežných pacientov časť internej kliniky, časť gastroenterológie aj časť neurológie.

"Vzhľadom k tomu, že za posledné týždne klesá počet hospitalizovaných pacientov sme niektoré tieto lôžka vrátili na pôvodné. Teda slúžia na poskytovanie bielej zdravotnej starostlivosti," hovorí Eva Kliská, hovorkyňa UNB.

Matej Martovič, hovorca fakultnej nemocnice Trnava dodáva: "Počty hospitalizovaných klesli, kým vtedy sme mali cez 160 teraz sa dlhšie držia na 100. Uvoľnujeme desiatky lôžok pre bežných pacientov."

Na otázku či sú niektoré nemocnice schopné obnoviť plánované operácie odpovedali áno, ale bez súhlasu ministerstva zdravotníctva to nepôjde.

Eva Kliská hovorí: "Samozrejme ak sa situácia stabilizuje a bude možné vykonávať plánované operácie, sme pripravení to zabezpečiť."

Mnohí pacienti by uvítali ak by sa ich plánovaná operácia uskutočnila.

"Začiatkom decembra sa mi stal úraz - diagnóza,roztrhnutý meniskus s potrebou operácie, na ktorú už ale čakám k dnešnému dňu štvrtý mesiac. Mám bolesti na ktoré musím brať analgetiká, lebo miestami je to neúnosné. Termín kvôli covid pacientom na oddelení v štátnej nemocnici je v nedohľadne," opisuje diváčka TV JOJ.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová povedala: "Od budúceho týždňa chceme spraviť s nemocnicami online konferenciu a pýtať sa ich nato ako sú pripravené na spustenie plánovaných operácii. Potom následne aj po dohode s pandemickou komisiou rozhodneme."

Hovorkyňa FNsP Žilina Lenka Záteková dodáva: "V žilinskej nemocnici sme zatiaľ nepocítili výraznejší pokles počtu hospitalizovaných pacientov.
V našej nemocnici by sme sa veľmi radi vrátili „do normálu“ a začali opäť naplno operovať, no epidemiologická a s tým spojená personálna situácia nám to zatiaľ neumožňujú."

Pandémia výrazne ovplyvnila aj režim operácií:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy