Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezidentka opätovne vymenovala Krajniaka za ministra práce
Zdielať na

Prezidentka opätovne vymenovala Krajniaka za ministra práce

Archívna reportáž

Vráti sa Krajniak do vlády?

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová dnes opätovne vymenovala Milana Krajniaka (Sme rodina) za ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Post šéfa rezortu práce ostal po rekonštrukcii vlády neobsadený Dočasne ho riadil minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Hlava štátu vo svojom príhovore povedala, že v uplynulých mesiacoch sa pomery v sociálnej oblasti výrazne skomplikovali. Mnohí zamestnávatelia a zamestnanci s veľkými ťažkosťami zvládajú prepad, v ktorom sa krajina v koronakríze ocitla. Sociálne nerovnosti sa podľa nej prehĺbili do takej miery, že sa z toho stáva problém, ktorému sa treba vážne venovať.

"Ak som pred týždňom pri menovaní vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) kabinet ako celok požiadala, aby pozornosť nasmeroval najmä voči tým, ktorí v pandémii najviac stratili, ešte naliehavejšie tento apel venujem voči vám, pán minister. Váš rezort je vo vláde kľúčový a môže zásadným spôsobom ovplyvniť, v akom ekonomickom stave a sociálnej kondícii vyjdeme ako štát z pandemickej krízy,” podotkla.

Podľa prezidentky Krajniak viedol ministerstvo organizovanie a systémovo

Tiež podľa nej pripravilo množstvo dobrých krokov pomoci ľuďom. "Žiaden systém však nie je dokonalý a vždy sa nájdu ľudia, ktorých životná situácia je zložitejšia a na ktorých sociálne dôsledky pandémie dopadajú obzvlášť nepriaznivo. Majme preto, prosím, všetci na pamäti našich seniorov a dlho diskutovanú reformu dlhodobej starostlivosti. Pamätajme na rodičov, ktorí sú samoživiteľmi, deti a mladých ľudí, ktorí u nás dlhodobo patria medzi skupiny v najväčšom riziku chudoby,” uviedla.

Spoločnosť je podľa Čaputovej len taká silná, ako sa vie postarať o svojich najviac skúšaných

"Tak, ako široká verejnosť, aj ja si veľmi želám, aby ste sa rezortu, ktorý budete opätovne viesť, ujali s pocitom, že je pred vami misia, ktorá má nadosobný a nadstranícky rozmer. Slovensko potrebuje silného ministra práce, ktorý bude zvládnutie dnešnej krízy vnímať nielen ako svoju profesionálnu, ale aj ľudskú životnú výzvu a urobí všetko, čo je v jeho silách, aby v tejto historickej skúške so cťou obstál,” dodala.

Krajniak zastával post ministra práce aj po voľbách v roku 2020

V pondelok 15. marca však v čase vládnej krízy oznámil, že podáva demisiu. Prezidentka jeho demisiu prijala v stredu 17. marca. Krajniak svoje rozhodnutie odôvodnil ako krok k čo najskoršiemu ukončeniu koaličnej krízy. Do pozície ministra bol menovaný 21. marca 2020.

Premiér Eduard Heger sa teší na spoluprácu s Milanom Krajniakom

Milan Krajniak sa na tlačovej konferencií po jeho vymenovaní do funkcie poďakoval za dôveru pani  prezidentky. "Na prvom mieste sú dve veci, na najbližšej schôdze parlamentu bude v druhom a tretom čítaní okovanie o tzv. programe kurzarbeit, aby sme vedeli pomáhať ľudom tým, že prispejeme zamestnávateľom na udržanie pracovných miest a druhú prioritu, ktorú vidím je očkovanie v zariadeniach sociálnych služieb, ktoré treba do leta ukončiť, aby sa to čím rýchlejšie skončilo," hovorí Krajniak.

Krajniak názor zmenil v stredu po rozhovore s pani prezidentkou 

"Názor som zmenil v stredu, bol to asi najdlhší rozhovor, ktorý som s prezidentkou viedol. Rozhovor ma príjemne prekvapil a vtedy som sa rozhodol akceptovať opakovanú požiadavku Borisa Kollára, aby som sa vrátil do riadenia tohto rezortu," hovorí Krajniak.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy