Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Návštevy v zariadeniach sociálnych služieb budú cez Veľkú noc povolené. Niektorí sa uvidia po roku
Zdielať na

Návštevy v zariadeniach sociálnych služieb budú cez Veľkú noc povolené. Niektorí sa uvidia po roku

SABINOV / Rok bez objatia blízkych. To zažívajú mnohí klienti domovov sociálnych služieb. Pre prísne opatrenia mali obmedzené návštevy, aj osobný kontakt. V niektorých zariadeniach však už majú takú zaočkovanosť druhou dávkou, že niektorí sa dostanú na pár dní konečne k svojim rodinám.

Keď boli v karanténe, boli návštevy úplne zakázané. Aj keď sa opatrenia uvoľnili, tak sa mohli stretávať s rodinami len v altánku v exteriéri. No len na istý čas, s odstupom a bez objímania. "Už sa teším na maminu, otca," povedala klientka Simonka zo Zariadenia sociálnych služieb v Brezovičke.

"Obmedzovali sme čas návštev 15 minút na dva metre. Teraz okrem rúšok nebudeme obmedzovať rodičov s tým, že ich môžu objať, že sa môžu dotknúť svojich detí a stráviť s nimi plnohodnotný čas," vyjadril sa riaditeľ ZSS v Brezovičke, Ján Tomus. Simonka je jedna z tých klientov, ktorí po roku pôjdu aj domov na sviatky. Dušan aj bez korony trávi sviatky v sociálnom domove od svojho detstva. "Mne je tu dobre," reagoval Dušan. Domov sociálnych služieb v Brezovičke je jedným zo štyroch takýchto zariadení na území najľudnatejšieho kraja, kde miera očkovania druhou vakcínou je už bezmála 100%. Tam dostali zriaďovatelia povolenie zvážiť aj návštevu svojich klientov počas sviatkov v domácom prostredí. "Tam je už rok odlúčenia týchto rodín, takže v týchto prípadoch individuálne môže zvážiť, že ten prijímateľ odíde a strávi veľkonočné sviatky doma," uviedol Pavel Slaninka, vedúci odboru sociálnych vecí a rodiny. V Zariadení sociálnych služieb v Sabinove chcú napriek tomu uvoľňovať opatrenia pomalšie. Na sviatky povolili návštevy klientov v domove. "V prípade pekného počasia klienti budú môcť ísť aj na vychádzku do mesta Sabinova," konštatovala riaditeľka ZSS v Sabinove.  Tí klienti, ktorí zostanú v zariadeniach sa už teraz pripravujú na sviatky. V Brezovičke to rozvoniava pred Veľkou nocou ako po minulé roky. "Piškótové cesto, klasika veľkonoční baránčekovia ako každý rok a strava tak ako to býva v rodinách," opísala jedálne menu ergoterapeutka zo ZSS v Brezovičke, Ľudmila Verešpejová. 

"Vypracovali sme koncepciu návštev počas pandemickej situácie COVID 19 v zariadeniach sociálnych služieb, ktorú si každé zariadenie môže prispôsobiť podľa svojich priestorových možností. Samozrejme, stále platí, že návštevy klientov v zariadeniach je možné realizovať iba v tých priestoroch, ktoré nie sú v karanténe, pričom musí byť dodržaný pandemický plán a krízový plán zariadenia,“ spresnil riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti MPSVR SR Ján Hudák. Dodržané by mali byť najmä priestorové kapacity. Mali by byť vyčlenené priestory len na účely návštev a obytná izba klienta. V exteriéri to môže byť park, záhrada, či ihrisko. Celý koncept návštev TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy