Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kedysi bola chémia strašiakom, dnes sa nájdu jej nadšenci. Škola v Hlohovci je toho príkladom
Zdielať na

Kedysi bola chémia strašiakom, dnes sa nájdu jej nadšenci. Škola v Hlohovci je toho príkladom

HLOHOVEC / Kým pre niekoho je štúdium chémie strašiakom, nájdu sa aj jej nadšenci a nie je ich málo. V Hlohovci sme navštívili mladých ľudí, ktorí veľmi ťažko znášajú to, že teraz nemôžu chodiť do školy a robiť pokusy v laboratóriu. Hovoria, že chémia je ľahká a vyložene sa v nej vyžívajú.



Odkedy žijeme v koronakríze, niektoré odbory sa dostali do popredia príkladom je aj Stredná odborná škola chemická v Hlohovci. "V poslednom období nám vzrástol počet záujemcov o študijný odbor biotechnológia, farmakológia, ktorý nám v minulosti smeroval až do zániku," povedala riaditeľka školy Alžbeta Kopunová.


Koľko žiakov príjmu na štúdium to závisí od zriaďovateľa školy."Trnavský samosprávny kraj mimoriadne zareagoval na mimoriadnu situáciu, ktorú teraz máme, podarilo sa nám zdvojnásobiť počet žiakov," skonštatovala vedúca oddelenia duálneho vzdelávania a rozvoja vzdelávania Trnavského samosprávneho kraja Jana Grychníková.


Pre štúdium na tejto škole sa odhodlajú len tí, ktorí majú radi chémiu, a baví ich pracovať v laboratóriu. "Je to také horšie obdobie nechodím celý rok do školy, chýbali mi pokusy, chýbali mi spolužiaci, kolektív a nakoniec aj tá maturita mi chýbala," zhodnotil žiak Adam Ešmír. 


Na chemickej škole majú vianočný stromček, ktorý je celý rok aktuálny."Pozostáva z rôzneho laboratórneho skla, v ktorom sa nachádza voda, ktorá je zafarbená potravinárskou farbou," vysvetlil žiak Jozef Krivošík.

Podľa riaditeľky školy absolventi tohto to študijného odboru sú uplatniteľní pre trh práce v chemickom, potravinárskom a farmaceutickom priemysle. "Z ostatných rokov máme zmapované, že 60 percent našich žiakov sa uplatňuje v zamestnaneckom pomere, a 40 percent pokračuje vo vysokoškolskom štúdiu," informovala riaditeľka Alžbeta Kopunová.

V Hlohovci a v okolí pôsobí niekoľko firiem, ktoré o absolventov školy majú veľký záujem."Naša firma sa začína venovať výrobe sterilných roztokov a toto je hlavným cieľom prečo hľadáme nových kolegov práve pre túto výrobu," uviedla personálna manažérka miestnej farmaceutickej firmy Miriam Zacharová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy