Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Očkovanie na Slovensku naberá na obrátkach zatiaľ bez Sputnika V. Čo je s ruskou vakcínou?
Zdielať na

Očkovanie na Slovensku naberá na obrátkach zatiaľ bez Sputnika V. Čo je s ruskou vakcínou?

SLOVENSKO / Počet zaočkovaných ľudí každým dňom rastie. Zariadenia sociálnych služieb sú zaočkované už na 70 percent. Podľa rezortu zdravotníctva máme aj čoraz väčšie dodávky vakcín, aj čoraz vyššie vakcinačné kapacity. Štvrtá dovezená vakcína Sputnik V sa pri informovaní vytratila aj z prezentačnej tabuľky. A žiadny záver ešte nepadol ani zo strany Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Malo by sa tak stať už onedlho.

"Počty druhodávkových zaočkovaných a celkovo počet vpichov sa už blíži k milióntému vpichu," informuje štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková. V hre sú ale stále len vakcíny Pfizer, Moderna a AstraZeneca a čaká sa na Johnson and Johnson. Okolo ruského Sputnika V, ktorý rozvíril politickú hladinu, nastalo veľké ticho. "My ju momentálne neuvádzame v našej tabuľke, lebo sa ňou teda neočkuje. Na Slovensku sa nachádza stále len tých prvých 200 tisíc dávok," hovorí Ježíková. 

Podľa štátnej tajomníčky čakajú ďalšiu dodávku Sputnika

"Teraz neviem, že či má prísť v najbližšej dobe 200 alebo 400-tisíc. Nespomínam si. My pripravujeme aj technické riešenie, čo sa týka prihlasovania," informuje Ježíková. 

Zazémie na očkovanie Sputnikom je pripravené

Čakajú už len na rozhodnutie Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. To sľúbil už minulý týždeň. Neboli ale výsledky zo všetkých testov. Teraz už ministerstvo meškanie neočakáva. "Že možno zajtra. My sme mali už jedno predbežné stretnutie, kde však testy neboli kompletné," hovorí Ježíková. 

Či to tak bude, sme sa pýtali aj dotknutého ústavu pre kontrolu liečiv. Ten sa na túto tému dnes nevyjadril. Dôležité je však aj to, aká dlhá expirácia je u Sputnika. "Tá expirácia týchto vakcín je pol roka. Tie naše boli vyrobené pol roka," hovorí Ježíková. 

To znamená, že v našom prípade je to ešte 5 mesiacov. Či dovtedy stihne o jej registrácii rozhodnúť nosná Európska lieková agentúra nie je isté. Profesor Jarčuška ale ruský Sputnik odporúča. "Tá účinnosť bola vyššia ako 90 percent a dokonca bola vyššia ako 90 percent naprieč všetkými vekovými skupinami od 18 rokov až po skupinu pacientov, ktorá bola staršia ako 65 rokov," informuje prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy