Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
COVID AUTOMAT: Slovensko má druhý týždeň po sebe dobré čísla. Minister varuje pred Veľkou nocou
Zdielať na

COVID AUTOMAT: Slovensko má druhý týždeň po sebe dobré čísla. Minister varuje pred Veľkou nocou

BRATISLAVA / Covid automat vytvárali a schválili odborníci. Jeho obsahom sú kritériá na uvoľňovanie alebo sprísnenie pravidiel. Od ôsmeho februára je Slovensko v čiernej farbe. Každý utorok v týždni zhodnotí minister zdravotníctva situáciu a vysvetlí, kde sa podľa Covid automatu nachádzame.

Tridsiateho marca na tlačovej konferencií dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger predstavil aktuálny epidemický stav Slovenska. 

"Ďakujem vám, že dodržiavate opatrenia a môžem oznámiť dobré výsledky aj tento týždeň," povedal na úvod dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger. Zároveň dodal, aby sme vytrvali a dodržiavali opatrenia aj ďalej a hlavne počas Veľkej noci. 

V porovnaní so susedmi sme s Českom jediní s klesajúcim trendom

"Ak sa porovnávame so susedmi, Slovensko s Českom majú stále klesajúci trend. Takisto aj v počte výsledkov pozitívnych PCR testov a antigénových testov," informoval štátny tajomník Peter Stachura. Aj napriek pozitívnym trendom faktom je, že čísla sú stále príliš vysoké. 

​Hospitalizovaných je menej, obsadenosť však stále viac ako 80%

Štátny tajomník Peter Stachura zhodnotil veľmi pozitívne aj dobré reprodukčné číslo, ktoré kleslo pod hodnotu 1. Súčasne sa zlepšil aj stav v nemocniciach. "Aj výsledky počtu pľúcnych ventilácii sú pozitívne." Tento boj nemáme vyhratý. "Počty obsadených lôžok máme stále 80%. V porovnaní s minulým týždňom je to však menej, keď sme mali nad 90%," doplnil informácie Stachura. 

​​Slovensko aj naďalej v čiernej farbe

Nesplnili sme ani tento týždeň všetky tri faktory pre zmenu farby.  V covid automate je Slovensko aj naďalej v čiernej farbe. "Ak sa nestane nič nepredvídateľné, tak budúci týždeň by sme mohli prejsť do lepšej farby," informoval Peter Stachura. Okrem počtu hospitalizovaných máme dva faktory v dobrých číslach. ​​Počet hospitalizovaných je jedným z faktorov na presunutie z čiernej do bordovej farby. Momentálne je číslo hospitalizovaných vyššie ako požadovaný počet v Covid automate. Ďalším faktorom je reprodukčné číslo, ktoré je v pozitívnych číslach. Farba Slovenska sa podľa Covid automatu meniť nebude.

​Na Slovensko bude chodiť viac a viac dodávok aj od Pfizeru

Na Slovensku je prvou dávkou očkovaných viac ako pol milióna ľudí. V zariadeniach sociálnych služieb je očkovaných 70%. Na Slovensku bolo dodnes očkovaných prvou dávkou viac ako 12% obyvateľstva. Druhou dávkou je zaočkovaných 4,7% obyvateľstva. "Dobrou správou je, že nám pribúdajú dodávky vakcín od spoločností," uviedla štátna tajomníčka Jana Ježíková. 

Núdzový stav je potrebný z niekoľkých dôvodov​

"Núdzový stav je potrebný. Poviem prečo. Ak chceme naďalej udržať trend klesajúcich čísiel, musíme si nechať núdzový stav," povedal Eduard Heger. "Bez núdzového stavu by nefungoval covid automat, skolabovalo by zdravotníctvo, zanikli by reprofilizované lôžka," pokračoval vo vysvetľovaní potreby núdzového stavu Eduard Heger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy