Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
COVID AUTOMAT: Stav na Slovensku sa zlepšuje. Podľa Hegera nemáme prepadať eufórii
Zdielať na

COVID AUTOMAT: Stav na Slovensku sa zlepšuje. Podľa Hegera nemáme prepadať eufórii

BRATISLAVA / Covid automat vytvárali a schválili odborníci. Jeho obsahom sú kritériá na uvoľňovanie alebo sprísnenie pravidiel. Od ôsmeho februára je Slovensko v čiernej farbe. Každý utorok v týždni zhodnotí minister zdravotníctva situáciu a vysvetlí, kde sa podľa Covid automatu nachádzame.

Dvadsiatehotretieho marca na tlačovej konferencií dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger predstavil aktuálny epidemiologický stav Slovenska. 

Slovensko je na tom lepšie oproti susedným krajinám 

"Slovensko oproti susedným krajinám v 14 dňovej incidencii klesá v číslach. Je to vďaka vám všetkým, nosíte FFP2 respirátory, že sa snažíte dodržiavať protiepidemiologické opatrenia," hodnotí situáciu Peter Stachura. Slovensko zaznamenalo za posledný týždeň pozitívne zlepšenie. Mobilita klesla vo všetkých oblastiach - automobilovej, ale aj pešej. Zhoršená situácia je v Maďarsku a Poľsku. 

​Počty hospitalizovaných nie sú stále pod hodnotou 3 000

"Klesajú nám počty hospitalizovaných, ale aj mŕtvych. Nechceme prepadnúť eufórii, sme len niekde v strede, ale tieto čísla nás napĺňajú optimizmom," priznal štátny tajomník Peter Stachura. Aj napriek klesajúcim číslam je situácia v nemocniciach kritická. "Pokiaľ nebudú stabilné lôžkové miesta, je dôležitá spolupatričnosť. Tí, ktorí vidia tieto pozitívne čísla im to príde nereálne. Treba si uvedomiť, že nemáme vyhraté," povedal Peter Stachura. 

​​Slovensko aj naďalej v čiernej farbe

Nesplnili sme ani tento týždeň všetky tri faktory pre zmenu farby. "Podľa covid automatu je Slovensko aj naďalej v čiernej farbe, počet hospitalizácii neklesol pod 3 000. Zvyšné dva faktory sú pozitívne. Počet pozitívnych klesol a prešli sme do červenej farby, aj reprodukčné číslo je v priaznivých hodnotách," vysvetlil Peter Stachura. Viacero okresov prešlo do vyššieho stupňa varovania. 

​​Počet hospitalizovaných je jedným z faktorov na presunutie z čiernej do bordovej farby. Momentálne je číslo hospitalizovaných vyššie ako požadovaný počet v Covid automate. Ďalším faktorom je reprodukčné číslo, ktoré v pozitívnych číslach. Farba Slovenska sa podľa Covid automatu meniť nebude.

Na Slovensku je prvou dávkou očkovaných viac ako pol milióna ľudí. 

​Minister Eduard Heger priniesol aj prehľad úloh, ktorými sa zaoberali odborníci na stretnutí s premiérom. Už dnes je splnených 17 úloh.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy