Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
MZ uzatvára kauzu Pfizer: Vakcinácia bude plynulá a oddialenie dodávok nepredpokladáme
Zdielať na

MZ uzatvára kauzu Pfizer: Vakcinácia bude plynulá a oddialenie dodávok nepredpokladáme

SLOVENSKO / Parlamentný zdravotnícky výbor sa aj vo štvrtok venoval kauze Pfizer. Pôvodne v nej išlo o otázku, či sme neprišli o 3 milióny týchto vakcín. Aktuálne už stojí otázka inak, či vakcíny, ktoré sme doobjednali neskôr, prídu na Slovensko včas.

"Nebude to v tom čase, ako keby sa objednávalo skôr. Už od apríla sa dodáva tá prvá opcia aj druhý kontrakt. A keby sme mali objednané viac, tak by sme dostávali viac už od apríla," hovorí Miroslav Lednár zo Slovenskej pobočky Pfizer. 

Rezort zdravotníctva tvrdí, že k neskoršiemu dodaniu vakcín od spoločnosti Pfizer by nemalo dôjsť. Opiera sa najmä o to, že po opätovnom kontaktovaní EK nám bolo prisľúbené, že vakcíny budú chodiť jednotlivým krajinám rovnako. A už aj v druhom kvartáli.

"Jednoznačne vieme zagarantovať, že v priebehu mesiaca apríl nedôjde k žiadnemu zníženiu tohto počtu vakcín. To znamená, že vakcinácia bude plynulá," informuje šéfka oddelenia medzinárodných vzťahov a záležitostí s EÚ na ministerstve zdravotníctva Gabriela Urbanová. "Ťažko sa mi na toto reaguje, pretože nie sú k tomu podklady. Keď ministerstvo tvrdí, že to príde včas. Tak asi ukáže čas, či majú pravdu," hovorí poslankyňa NR SR za SaS Jana Bittó Cigániková. 

Aktuálne rezort rokuje o ďalšom navýšení počtu vakcín Pfizer

Nakoniec by mali mať spolu 7 miliónov dávok. "Snažíme sa práve, aby to bolo toto maximálne možné množstvo," informuje Urbanová. "Zatiaľ chodia celkom stabilne. Odhadujeme, že tento mesiac by sme vedeli otvoriť ďalšiu nižšiu vekovú skupinu na Pfizer," informuje štátna tajomníčka MZ Jana Ježíková. 

Presný harmonogram dodávok ale ministerstvo nepozná

"V súčasnej dobe vám neviem povedať úplne presný počet vakcín, ktorý do SR bude navezený," hovorí Urbanová. Toto nie je len slovenský problém, nejasnosti okolo objemov rieši celý svet. "Hlavným problémom momentálne je, že všetci dodávatelia nevedia povedať a garantovať, čoho vám koľko dodajú," hovorí analytik z Dát bez pátosu Ivan Bošňák. "Po tom navýšení kapacít výrobných, ktoré prebehlo v januári a vo februári, už tie dodávky budú len stúpať," hovorí Lednár. 

Ministerstvo zdravotníctva vylúčilo aj akúkoľvek formu rezervácie vakcín

Tvrdí, že takáto možnosť na trhu neexistuje. Čo si každý štát objedná a zakontrahuje, musí aj zaplatiť. Jedným z dôvodov je aj expiračná doba vakcín. "Vakcíny, ktoré k nám dorazia musia byť spotrebované najneskôr po dobu 6 mesiacov," informuje Urbanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy