Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prišli sme o 3 milióny dávok Pfizeru vlastnou chybou alebo nie?
Zdielať na

Prišli sme o 3 milióny dávok Pfizeru vlastnou chybou alebo nie?

BRATISLAVA / Prišli sme o 3 milióny dávok Pfizeru vlastnou chybou alebo nie? A ak nie, máme dostatok vakcín na to aby sme čo najrýchlejšie zaočkovali čo najviac obyvateľov? Odpovede dnes zisťoval od štátnej tajomníčky Ministerstva zdravotníctva Jany Ježíkovej, zdravotnícky výbor. A táto téma zaujíma aj prezidentku, ktorá dočasnému ministrovi Hegerovi zaslala otvorený list.

"Teraz už vie byť každý generál a tvrdiť, že sme nekúpili niečo, čo sme mohli vtedy, keď sme mali zakontrahované milióny," vyjadrila sa štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková na tlačovej konferencii. Ministerstvo zdravotníctva odmieta, že by sa vzdalo vakcín od Pfizeru.

V januári keď možnosť doobjednať túto vakcínu od EK prišla, sme už mali zazmlúvnených približne 10 miliónov kusov rôznych vakcín. Pričom sme potrebovali preočkovať približne 3,3 mil. obyvateľov. "Preto rozumiem argumentu, že keď už bolo zakontrahovaných 10 miliónov nechceli objednávať ďalšie," povedala predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková. Na začiatku januára preto ministerstvo nevyužilo možnosť zarezervovať pre Slovensko ďalšie vakcíny od Pfizeru. V prepočte sme vtedy odmietli 2,4 mil. kusov. "Pri tom rozhodovaní musíte pristupovať aj v súlade s tým, čo všetko už máte nakúpené a ešte dopredu neviete ako vám to bude chodiť," vysvetlila Jana Ježíková. Prečo sme prvýkrát neobjednali 2,4 milióny kusov pochopiteľné je, no my sme túto možnosť v plnej miere nevyužili ani keď sa nám naskytla po druhýkrát. "Druhýkrát bol takisto v januári tam sme využili možnosť objednať 600 000 vakcín, ale dalo sa objednať až 2,4," konštatovala Jana Bittó Cigániková. Podľa čerstvého odídenca z koalície Tomáša Valášeka, sme však tento nákup podcenili v najnevhodnejšom čase. "Vtedy už bolo jasné, že covid sa vrátil vo veľkom, že nám ľudia umierajú masovo v nemocniciach, že problém máme. Vtedy už bola situácia taká, že sme podľa premiérových vlastných slov museli testovať, lebo očkovanie nebolo možnosťou lebo nebolo dosť vakcín, za týchto okolností neobjednať si bolo chybou," povedal Tomáš Valášek, člen zdravotníckeho výboru. Zdá sa, že ministerstvo sa snažilo napraviť túto situáciu a tak v rámci januára kedy prebehol aj tretí bazár objednalo z Pfizeru ďalších 2,8 mil vakcín. "To znamená, že momentálne máme na tento rok zakontrahovaných 5,8 mil. dávok," informovala Jana Ježíková. "Pokiaľ by to bolo takto, tak by sme v podstate dobehli to, čo sme pred tým neobjednali,"  reagovala Jana Bittó Cigániková. 

Kedy vakcíny prídu?

Otázka teraz ale znie, kedy k nám vakcíny od Pfizeru prídu a či by k nám neprišli skôr, ak by sme si ich rezervovali už počas prvého bazáru a nie až pri poslednom treťom. "Pani štátna tajomníčka ma ubezpečila, že to tak nie je. Budeme sa ešte o tom baviť. Ale ubezpečila ma, že prichádzajú všetky v 2 až 4 kvartáli," doplnila Bittó Cigániková. Čiže prichádzajú od apríla do decembra. Čo vlastne na otázku neodpovedá a rovnako tak, to nevyvracia pochybnosti, že ak by sme vakcíny od Pfizeru objednali skôr, skôr by sme ich aj dostali. No a nezodpovedaná zostala ešte jedna otázka. Či sme si mohli rezervovať väčšie množstvo vakcín Pfizer/Biontech bez toho, aby sme ich v konečnom dôsledku museli aj všetky kúpiť. "Lebo podľa mojich informácii je toto možné, pokiaľ by sme nakúpili viac vakcín ako spotrebujeme, my ich predsa vieme vrátiť do bazáru a platíme za ne až keď ich využijeme. Pokiaľ by toto bola pravda a pani štátna tajomníčka prišla s odpoveďou, tak ten argument, že chceli ušetriť, že by v tom momente nebol aktuálny," povedala Jana Bittó Cigániková. Na odpovede bude zvedavá aj prezidentka, ktorá vyzvala zastupujúceho ministra Hegera aby odpovedal na otázky v súvislosti s dodávkami vakcín. "Aby ľudia mohli dôverovať štátnym orgánom, musia rozumieť dôvodom, na základe ktorých prijímajú rozhodnutia a konajú. Pre budovanie dôvery občanov voči štátu je veľmi dôležitá transparentnosť jeho krokov," napísala v liste prezidentka Zuzana Čaputová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy