Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Neverili by ste, komu a za čo policajti udelili neskutočne absurdnú pokutu
Zdielať na

Neverili by ste, komu a za čo policajti udelili neskutočne absurdnú pokutu

BRATISLAVA / Dodržiavanie protiepidemických opatrení je zodpovednosťou každého z nás. V našich uliciach sa zvýšil počet policajtov a sprísnili sa kontroly. Lenže v niektorých prípadoch je tej aktivity zrejme až príliš veľa. Neverili by ste, komu a za čo policajti udelili neskutočne absurdnú pokutu. A druhý problém, nad ktorým zostáva stáť rozum, je samotná výška pokuty.

Na jednej z ulíc v centre Bratislavy dostal cez víkend 100 eurovú pokutu muž bez domova za to, že bol mimo svojho obydlia, ktoré však nemá.

"Dostal pokutu za to, že porušuje zákaz vychádzania mimo okres," konštatovala riaditeľka občianskeho združenia Vagus, Alexandra Kárová. "V rámci kontroly hliadka zistila, že muž  sa pohybuje na verejnosti bez toho aby vedel   zdôvodniť niektorú  z výnimiek  aktuálne platného zákazu vychádzania," reagoval hovorca krajského riaditeľstva Michal Szeiff.

"Tým pádom, že má trvalý pobyt inde ako v BA, je to na individuálnom posúdení konkrétneho policajta, ako sa v takejto situácii zachová a títo sa rozhodli udeliť pokutu," vysvetľuje Alexandra Kárová.

"Postup hliadky Policajného zboru ako aj uložená pokuta budú predmetom kontroly," povedal hovorca Szeiff. 

Niektorí klienti centra Vagus, ako napr. pani Eva, majú s políciou pozitívne skúsenosti. "No, tak ja som tam sedela v čakárni, pekne slušne odo mňa pýtali test, som sa im vzorne preukázala a bolo všetko v poriadku," konštatovala klientka Vagusu, pani Eva. 

Covid-necovid, odhadom 23 000 ľudí bez domova na Slovensku jednoducho dlhodobo nemá kde získať ani dočasnú strechu nad hlavou. "Kapacity nocľahární alebo útulkov sú veľmi poddimenzované, tí ľudia nemajú kde tráviť noc," opisuje aktuálnu situáciu Alexandra Kárová. A ľudia žijúci na ulici dostávajú aj pokuty, i keď mnohí z nich ich ani nemajú z čoho zaplatiť.

"Za to, že som prešiel cez koľaje, že som nemal rúško, včera som dostal 50 euro, minule 10... ja ich môžem kašlať, oni budú v peklách," odkázal bezdomovec Peter.

"Našim cieľom je zmeniť vyhlášku tak, aby ľudia bez domova boli vyňatí - z logiky veci vyplýva, že keď ste bez domova, nemáte sa po 20-tej kde schovať, nemáte domov, kde by ste mohli ten zákaz prečkať. Takisto je pre nás nemysliteľné, že ľudia, ktorí potrebujú pomoc, ju po 20-tej nemôžu vyhľadávať, lebo dostanú pokutu," uzavrela Alexandra Kárová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy