Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako je to s vakcínami od Pfizeru? Pýtali sme sa slovenskej pobočky
Zdielať na

Ako je to s vakcínami od Pfizeru? Pýtali sme sa slovenskej pobočky

BRATISLAVA / Slovensko mohlo mať o 3 milióny vakcín Pfizer viac. Potvrdila to slovenská pobočka tejto spoločnosti.

Informáciu ako prvé priniesli Hospodárske noviny. Rezort zdravotníctva možnosť objednania vakcíny nevyužil a z dostupného množstva mal objednať iba polovicu. Podľa vyjadrenia bývalého ministra Krajčiho, rezort konal na základe odporúčania konzília odborníkov. Tí však o možnosti získať viac vakcín nič netušili.

"Okamžite sme  kontaktovali ministerstvo, že niekde sa musela stať chyba, ale už sa to nepodarilo nejakým spôsobom zvrátiť," okomentoval problém so zazmluvnením vakcín Miroslav Lednár z oddelenia styku pre verejnosť spoločnosti Pfizer.

Vakcíny pre členov únie objednáva Európska komisia a jednotlivé dodávky sa rozdelia podľa počtu obyvateľov.  V našom prípade ide o 1,2 percentá. Dôležité je, aby mala krajina záujem. Pri prvom kontrakte sa to stalo.Z 200 miliónov sme požiadali o adekvátnych 2,4 milióna vakcín. Potom už nie.

"Z nasledujúcej opcie na sto miliónov dávok, na to Slovensko nereagovalo a nevyžiadalo si nič. A v druhom kontrakte, ktorý bol uzavretý vo februári z 200 miliónov dávok, Slovensko vyžiadalo 600 tisíc," dodal Lednár.

Čo sa nepodarilo: 

  • V opcii sme prišli o 1,2 miliónov dávok
  • V druhom kontrakte sme namiesto 600-tisíc mohli mať 2,4 milióna
  • Mohli sme sme mať približne o 3 milióny vakcín Pfizer viac

"Áno to tak je. Európska komisia zakontrahovala 500 miliónov a z nich 1,2 percenta je 6 miliónov. Čiže my sme mohli mať reálne 6 miliónov objednaných, ale máme tri," vysvetlil Lednár zo slovenskej pobočky Pfizeru.

"Čím sme pripravili o možnosť zaočkovania sa 1,4 milióna obyvateľov. Slovenská republika kvôli ministrovi zdravotníctva a premiérovi Matovičovi o túto možnosť prišla,"  okomentoval stav nezeradený poslanec strany Hlas-SD Richard Raši.

"Treba byť aj opatrný, ale určite zobrať všetko, čo máme k dispozícii. Len nie som si úplne istý, že to bola informácia, ktorú dodávatelia nosili zodpovedným štatutárom za štát," skonštatoval analytik z Dát bez pátosu Ivan Bošňák.


Rezort zdravotníctva ale tvrdí, že v rámci druhého kontraktu má Slovensko potvrdených dodatočných 3,4 milióna vakcín od spoločnosti Pfizer. Tie majú prísť od apríla do decembra tohto roka. Podľa ministerstva zdravotníctva máme celkovo zakontrahovaných 5,8 milióna dávok. Lednár zo slovenskej pobočky Pfizeru si myslí, že je doležité aj to, kedy budú vakcíny dostupné.

Môže sa tak stať, že na vakcíny budeme čakať. Podľa epidemiológov ich však potrebujeme čo najskôr. Exmnister Krajčí argumentuje tým, že objednávku len 600 tisic vakcín z možných 2,4 milióna, odporučilo konzílium odborníkov.

"Ako členovia konzília odborníkov sme o možnosti uplatnenia opcie na ďalšie očkovacie látky od firmy Pfizer v marci vôbec nevedeli," povedala epidemiologička Zuzana Krištúfková.

Zasadne zdravotnícky výbor




Viacero otázok na túto tému má aj Výbor pre zdravotníctvo. Jeho predsedníčka potvrdila, že už v stredu na jeho mimoriadnom zasadnutí budú žiadať zástupcov rezortu zdravotníctva o vysvetlenie. "Hlavne ma zaujíma, na aký čas boli tie vakcíny zakontrahované. Lebo určite je rozdiel, keď sa majú brať niekedy teraz v tomto najbližšom období, ako keby to malo byť za nejaký čas," uviedla predsedníčka Jana Bittó Cigániková.

Podľa Miroslava Lednára z Pfizeru už čas dodania vakcín nedobneme. "Keby sme mali objednané viac, tak by sme dostávali viac už od apríla," skonštatoval.

"Veľmi by ma mrzelo, keby sme dopadli tak, že neregistrovaná vakcína by nahradila registrovanú. To by bol naozaj problém," vyjadrila obavy predsedníčka zdravotníckeho výboru Cigániková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy