Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Cez víkend by mohlo dostať vakcínu viac ako 13 tisíc učiteľov
Zdielať na

Cez víkend by mohlo dostať vakcínu viac ako 13 tisíc učiteľov

BRATISLAVA / Prichádzajúci víkend je posledným, kedy sa učitelia môžu dať prednostne zaočkovať. Práve tým, že sa pri vakcíne Astra Zeneca posunula hranica na vek od 55 do 70 rokov, učitelia dostali na tento víkend prednosť pre túto vakcínu. Voľné termíny sa pre nich otvorili práve dnes a na rad sa nakoniec dostali aj ostatné vybrané profesie.

Pre učiteľov bolo vyhradených na tento víkend 13 500 miest. Prednostný čas na registráciu mali podľa našich informácií do druhej hodiny popoludní. Potom sa systém otvoril aj pre iné profesie a mladšie ročníky.

"Napríklad predavačky, ktoré pracujú priamo so zákazníkom, vodiči MHD, taxikári a podobne," objasňuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

My sme skúšali viaceré zverejnené linky pre registráciu. Niektoré fungovali aj pre nižší vek, iné nie. Miesta sa rýchlo míňali a popoludní sme ich našli najviac ešte v Humennom.

Práve v Prešove a Humennom vznikli pred víkendom dve veľkokapacitné očkovacie centrá. V oboch mestách plánujú zaočkovať dovedna vyše 6 tisíc ľudí. 

Marcel Novák z oddelenia správy vnútornej prevádzky a krízového riadenia PSK vraví: "Aktuálne prebieha výstavba kójí, tu bude lekár, tu sestrička, kompletné vybavenie."

Vakcíny privezú v sobotu ráno. Telocvičňu Obchodnej akadémie v Humennom museli špeciálne upraviť. Dokonca aj podlahu.

"Museli sme to prekryť, aby sa to lepšie umývalo a dezinfikovalo," upresňuje Marcel Novák.

Očkovať sa bude od 8.00 do 17.00 hodiny. Marcel Novák dodáva: "Prvý deň v sobotu plánujeme zaočkovať 1008 ľudí a rovnaký počet aj v nedeľu. 15 minút po očkovaní by tu mali ešte sedieť, bude tu tím dvoch ľudí, ktorí budú sledovať ľudí po zaočkovaní."

Prioritizácia skupín a vakcinačné zoznamy sú aj tentoraz pod gesciou ministerstva zdravotníctva. Prednosť však majú učitelia. Ich vek sa zvýšil na 56 až 70 rokov. 

Doteraz sa veková kategória učiteľov nad 55 rokov očkovala vakcínou od Moderny. Touto vakcínou bolo zaočkovaných 9000 učiteľov. Prednostné očkovanie bude po tomto víkende zastavené a od 8. marca sa bude očkovať už iba podľa veku.

Kľúčovou pre návrat do škôl je práve preočkovanosť pedagógov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy