Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pedagógovia špeciálnych škôl nevedia, v akom režime majú fungovať
Zdielať na

Pedagógovia špeciálnych škôl nevedia, v akom režime majú fungovať

SLOVENSKO / V spleti neustálych zmien sa už strácajú aj pedagógovia špeciálnych škôl. Upozorňujú na to, že nevedia, v akom režime majú fungovať. Deti napríklad nevedeli ani to, na koľko dní si majú zbaliť veci na internát. Podľa riaditeľov o špeciálnych školách doteraz nepadlo jediné slovo na žiadnej z tlačoviek.

Žiačka špeciálnej školy Kamila na internát pricestovala včera. Z triedy je tu sama, ostatní spolužiaci nevedeli, či majú prísť alebo nie. "Nečakala som, že tu budem sama, myslela som, že tu budú aj druhí žiaci, že konečne spolu porozprávame no ale čo už," hovorí Kamila.

Na internáte sa ubytovalo len málo žiakov. Školu otvorili, hoci o konkrétnom režime fungovania špeciálnych škôl ich nik neinformoval. "Niekoľko tisíc ľudí čakalo na každé slovíčko, ktoré pán minister povie, no ešte dopoludnia sme boli v nejasných intenciách, či budeme otvorení alebo sa budeme hneď v utorok zatvárať," hovorí riaditeľka SŠI v Snine Jana Kandriková. 

Neistota spôsobuje starosti aj vedúcim školských jedální

"Tie nevedia, či majú kúpiť potraviny na celý týždeň, alebo na pár dní alebo, že čo bude. Tak bezradná vedúca jedálne čaká tiež na každú informáciu, ktorá zaznie v médiách," hovorí Kandriková. 

Riaditelia špeciálnych škôl by od rezortu školstva privítali, aby o všetkých zmenách informovali systematicky podľa sústavy škôl. Milan na internát pricestoval z Košíc. Zbalil si veci pre istotu do piatka. "Zobral som si veci na týždeň, tak do piatka," hovorí Milan. 

Špeciálne internátne školy po celom Slovensku navštevujú deti s rôznym stupňom mentálneho postihnutia. Ich rodiny alebo zariadenia, v ktorých žijú sa podľa riaditeľky nemôžu spoliehať na to, či informáciu zachytia v médiách. "Špeciálne školy fungujú ako doteraz, v súvislosti s novými uzneseniami vlády," hovorí z Odboru komunikácie Ministerstva školstva SR  Michaela Domorák Barnová. 

"My sa už strácame v tých opatreniach, uzneseniach, čo platilo včera, dnes neplatí," hovorí Kandriková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy