Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenské zdravotníctvo na hrane: chýba vyše 3 500 lekárov a desaťtisíce sestier
Zdielať na

Slovenské zdravotníctvo na hrane: chýba vyše 3 500 lekárov a desaťtisíce sestier

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / V čase epidémie je jedným z najdôležitejších sektorov zdravotníctvo. Momentálne je v nemocniciach hospitalizovaných takmer 4 000 pacientov s ochorením Covid- 19. Alona Kurotová, zástupkyňa Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku hovorí o viac ako 10 000 chýbajúcich zdravotných sestrách.

O medzerách v zamestnanosti v zdravotníctve informovali poslankyne Jana Bittó Cigániková a Andrea Letanovská spolu s členmi Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku. 

Aktuálny stav zdravotníkov je hraničný

Na Slovensku podľa posledných dát chýba viac ako 3 500 lekárov. "Z lekárov, ktorých máme, je takmer 2 000 v dôchodkovom veku a až 3 000 sa nachádza v karanténe," informovala Alona Kurotová. Počas pandémie chýba dokopy 8 500 lekárov. "Priemerný vek všeobecných lekárov je 54. Problém je aj v legislatíve," konštatovala Kurotová. Veľmi vysoké číslo je aj Slovákov pracujúcich v zdravotníctve v Česku, je to približne 2 400 lekárov a sestier. Naopak u nás ich pracuje iba 88. Zdravotné sestry už v minulosti protestovali, teraz chýba na Slovensku 10 až 15 tisíc zdravotných sestier. Jedným z problémov je aj neuznávanie diplomov zo zahraničia. 

Nevyužívame lekárov, ktorých tu máme, ale žiadame zahraničie

Členovia Medzinárodne asociácie lekárov žiadajú zmeny v zákone. Vymedzili na začiatok 3 kroky, ktoré by pomohli k lepšiemu mechanizmu. Prvým a druhým krokom sú legislatívne zmeny vlády. Jedným zo zmien by mal byť Zákon o poskytovateľoch starostlivosti,  má ho na starosti ministerstvo zdravotníctva a druhým Zákon o uznaní vzdelania v kompetencii ministerstva školstva. Tretím krokom je potrebná aj motivácia a pomoc študentom. 

Jana Bittó Cigániková hovorila o birokratickom odľahčení. "Mrzí ma, že máme lekárov, ktorí pracujú na stavbe namiesto v nemocnici," zhodnotila poslankyňa z SaS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy