Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Samosprávy o podmienkach otvárania škôl: Odporúčania hygienikov sú nanič, potrebujeme stanoviská
Zdielať na

Samosprávy o podmienkach otvárania škôl: Odporúčania hygienikov sú nanič, potrebujeme stanoviská

SLOVENSKO / Situácia v školách je stále rôznorodá. V piatok bolo otvorených viac ako 2700 škôl a od pondelka k nim pribudnú ďalšie. Naopak v šiestich bratislavských mestských častiach nepomohlo ani odporúčanie regionálneho hygienika. Žiaci ostali doma. Riešením by mohli byť kloktacie testy. Uznesenie o ich zaobstarávaní schválila vláda vo štvrtok. No v piatok mali ministri Gröhling a Krajčí rokovať o detailoch.

"Aby sme si povedali, že akým spôsobom to budeme posúvať na Slovensko, komu to bude smerovať," hovorí minister školstva Branislav Gröhling. Nakoniec je to ale inak. "V tejto téme prebiehajú rokovania na úrovni pracovných skupín," informuje hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Do praxe ich chcú dať veľmi rýchlo. "Že by sme to vedeli spustiť v priebehu jedného týždňa," hovorí Grohling. Takto to ale vidí premiér. "Dohoda znela tak, že sa to bude týkať 20-tisíc detí z marginalizovaných skupín," hovorí predseda vlády Igor Matovič. 

Otázne je ako budú reagovať rodičia

"Zisťovali sme záujem rodičov o kloktacie testy, ale tam má záujem u nás tak tretina škôl," informuje hovorkyňa starostu Ružinova. "Akákoľvek forma identifikácie nejakého vírusu je určite dobrá cesta," hovorí predseda združení mestských častí Bratislava Jozef Krúpa. "Určite to vítame a školy si myslím, že sa na to veľmi rýchlo pripravia a prispôsobia, len aby boli zasa späť v škole," hovorí riaditeľ ZŠ Pavla Marcelyho v Bratislave Gabriel Kalna. 

Po návrate do škôl túžia aj samotné deti

Napríklad 10-ročný Jakub z hlavného mesta sa vracia do lavíc po takmer dvoch mesiacoch. "Konečne idem v pondelok do školy po toľkých týždňoch, lebo online vyučovanie bolo vyčerpávajúce. Spolužiaci mi už strašne chýbali, aj na nich sa teším," hovorí Jakub. 

ZŠ Pavla Marcelyho v bratislavskom Ružinove bola otvorená už aj tento týždeň. A v pondelok sa deti vrátia do školy opäť. Ich návštevnosť podľa riaditeľa dosiahla maximálne 60 percent. Tvrdí ale, že deti ochotne dodržujú protiepidemické opatrenia. "U nás aj zamestnanci sa do práce tešili. Fungujeme v takom istom režime ako na jeseň a myslím si, že to ide úplne dobre," hovorí Kalna. 

To ale plošne stále nie je reálne. Napríklad v mestských častiach bratislavského okresu 4 žiaci pokračujú dištančne. Aj to aj napriek dnešnému odporúčaniu hygienika. To už prišlo neskoro. "Vzhľadom na nejednotnosť názorov od tých najvyšších politikov, následne také nejednoznačné stanovisko regionálneho hygienika, ktoré malo vplyv aj na názory rodičov," hovorí Krúpa. 

A podobné výhrady odzneli aj v inom regióne

Primátor Trenčína oznámil, že školy a škôlky v meste od pondelka otvoria. Sám s tým však stotožnený nie je. "Ja mám 4-ročného syna a do škôlky ho nedám," hovorí primátor Trenčína Richard Rybníček. "Neodporúčame otváranie," hovorí riaditeľka RÚVZ Trenčín Ľudmila Bučková. "Odporúčanie je nič. To nemá zmysel," hovorí Rybníček. 

Primátor skritizoval úrady verejného zdravotníctva za to, že nedokážu zaujať jasné stanovisko. "Mám informácie, že v Bratislave dostali nariadenie, že RÚVZ majú dávať iba odporúčania, tie si môžu niekam strčiť," hovorí Rybníček. "Rozhodnutie zatvárať školy majú Ministerstvo školstva a zriaďovatelia škôl a školských zariadení," informuje hovorkyňa RÚVZ Dáša Račková.  

Minister školstva má ale aj ďalší plán

"V rámci Covid automatu by sme mohli uvažovať o tom, že by sa pustili deviate ročníky," hovorí Grohling. Druhý stupeň je totiž stále doma. A takto to vníma piatak Maxim. "Dištačné vzdelávanie je super. Len doma takto zavretý, to je nevýhoda toho," hovorí Maxim. 

Okrem toho počas víkendu pokračuje očkovanie učiteľov do 55 rokov vakcínou Astra Zeneca. Novinkou je, že ako náhradníci sa budú môcť očkovať aj učitelia druhého stupňa. "Ktorí sú na druhom stupni a učia na prvom stupni vytvárame samostatný register. Nebol spustený ešte systém objednávania kolegov nad 55 rokov," hovorí Grohling. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy