Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fínski vedci objavili novú mutáciu koronavírusu. Americkým sa mutácie začali zlučovať
Zdielať na

Fínski vedci objavili novú mutáciu koronavírusu. Americkým sa mutácie začali zlučovať

Archívna reportáž

Koronavírus vo svete

BRATISLAVA / Varianty Covid-19 vo Veľkej Británii a Kalifornii „sa zlúčili do mutovaného vírusu“. Vedci varovali, že pandémia môže vstúpiť do novej fázy. Vo Fínsku hlásia novú mutáciu na ich území.

Dva varianty Covid-19 sa zlúčili do mutovanej hybridnej verzie vírusu. Informoval o tom britský denník EveningStandard. Vedci varujú, že pandémia môže vstúpiť kvôli ďalším zlúčeniam do novej fázy. Hybridný vírus bol objavený vo vzorke v laboratóriu v USA a je výsledkom „rekombinácie“ britského a kalifornského kmeňa. Zatiaľ nie je známe, aké veľké množstvo hrozby môže rekombinácia predstavovať, ale ak sa potvrdí, bude to prvá detekovaná pri pandémii. Zlúčenie bolo objavené v kalifornskom štáte Los Alamosv Národnom Laboratóriu. 

Bette Korberová, výpočtová biologička v laboratóriu, ktoré uskutočnilo objav, uviedla, že existujú „celkom jasné“ dôkazy o hybride. Korberová uviedla: "Tento druh udalosti by mohol umožniť vírusu spojiť infekčnejší vírus s odolnejším vírusom.“ Rekombinant nesie mutáciu z Kentovho variantu - známu ako B.1.1.7 -, ktorá robí vírus vo Veľkej Británii prenosnejším a nesie ďalšiu mutáciu z kalifornského variantu - známu ako B.1.429, ktorá môže vytvárať rezistenciu na protilátky. Rekombinácia môže spojiť rôzne mutácie a viesť k novým, nebezpečnejším variantom. Výskyt nových variantov Covid-19 v poslednej dobe znamená, že ľudia môžu byť infikovaní dvoma rôznymi kmeňmi naraz.

Nová mutácia z Fínska

Fínsky portál Yle informoval o novej mutácii, ktorú objavili na území tohto severského štátu. Objavenie nových variantov vírusu je podľa odborníkov len „otázkou času“. Mutáciu koronavírusu objavili vedci z helsinských laboratórií Vita. Helsinské laboratóriá Vita Laboratories uviedli, že variant nazvaný Fin-796H vykazuje niektoré mutácie, ktoré sa predtým našli v britských a juhoafrických variantoch vírusu. "Variant bol objavený u pacienta minulý týždeň, takže podrobnosti o infekčnosti a potenciálnej rezistencii tohto kmeňa na vakcíny nie sú zatiaľ známe,“ uviedla výskumná pracovníčka spoločnosti Vita Laboratories Taru Meri. Je nepravdepodobné, že sa variant objavil vo Fínsku kvôli relatívne nízkej miere koronavírusovej infekcie v krajine, uviedla Meri. "Zatiaľ by som sa veľmi neobával, pretože nemáme jasné informácie o tom, že by sa tento nový kmeň mohol ľahšie prenášať alebo žeby ovplyvnil imunitnú ochranu vyvolanú už vírusom alebo očkovaním,“ uviedol virológ Ilkka Julkunen pre portál Yle. 

Testy PCR nemusia byť účinné, varujú odborníci

Spoločnosť Vita Laboratories považuje objavenie nového variantu za významné, pretože sa nemusí ukázať v testoch PCR na koronavírusy, ktoré hľadajú konkrétne genetické sekvencie vo vírusovej RNA. Ak je pomocou testu PCR možné identifikovať iba konkrétne časti tohto kódu, potom môže mutovaný vírus uniknúť detekcii. Preto testy PCR často hľadajú najmenej dve rôzne sekcie. "Neschopnosť testov to rozpoznať znamená, že tieto mutácie sa vyskytli v sekcii, na ktorej nie je založený test PCR. Je to v súčasnosti najdôležitejšou informáciou o tomto variante,“ uviedla klinická výskumníčka Taru Meri.

Podľa Taneli Puumalainen, vedúcej kontroly infekčných chorôb v THL, bolo vo Fínsku zatiaľ zaznamenaných 450 prípadov variantov koronavírusu. Z nich bolo 422 britským variantom, 22 juhoafrickým variantom a v jednom prípade išlo o brazílsky variant vírusu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy