Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ako sa na očkovanie ruskou vakcínou pozerajú štáty EÚ? Slovenský europoslanec to povedal narovinu
Zdielať na

Ako sa na očkovanie ruskou vakcínou pozerajú štáty EÚ? Slovenský europoslanec to povedal narovinu

BRATISLAVA / Dodávky vakcín, ktoré sme mali zazmluvnené a mali prísť v najbližšej dobe, tak skoro neprídu. Farmaceutické spoločnosti upravujú výrobu, aby mohli vyrábať viac a rýchlejšie, no chvíľu im to potrvá. Dodávky sa môžu posunúť aj o niekoľko mesiacov. Či sa s tým dá niečo robiť, aké sú naše možnosti a ako sa na očkovanie ruskou vakcínou pozerajú ostatné štáty EÚ? Na tieto otázky zodpovedal slovenský europoslanec Eugen Jurzyca.

Ako sa EÚ pozerá na aktuálny výpadok vakcín od farmaceutických spoločností? Dá sa s tým niečo robiť?

"EÚ je smutná z toho vývoja, pretože rátala s tým, že tie firmy, ktoré sľúbili, že tie vakcíny dodajú do EÚ rýchlejšie a v množstvách, ktoré boli sľúbené. No nestalo sa tak. Prebiehajú však intenzívne rokovania. Niektoré štáty si totiž kúpili vakcíny, ktoré nie sú celkom overené. Ja som toho názoru, aby sa zmluvy ohľadom toho zverejňovali, aby verejnosť videla, čo všetko je v tej zmluve, aby videla, že tam sú ceny, za ktoré sa dá nakupovať. Keby únia zverejňovala zmluvy, tak by bolo napr. pekne vidno, či má nejaká krajina klauzulu o tom, že sa môže s vakcínami predbiehať. Rozhodne by mala existovať nejaká klauzula, ktorá by zabránila predbiehaniu v očkovaní. Dodávky by mali byť jasne naplánované a mali tam byť aj sankcie. 


Aké môžu byť príčiny, že nám to na Slovensku ide pomalšie? 

"Príčinou môže byť aj samotná transparentnosť tohto procesu. Ideálne by bolo, aby si verejnosť, odborná verejnosť mohla odkontrolovať túto zmluvu. Aj tí, ktorí by písali takúto zmluvu by si potom dávali lepší pozor. Teraz už môžeme tie vakcinačné stratégie prispôsobiť tak, aby išli najprv tie najrizikovejšie skupiny, aby sa nepredbiehalo a tlačiť tiež na Európsku liekovú agentúru, aby zbytočne nezdržiavala pri ďalších povoleniach. Súčasne by bolo potrebné zmeniť cenovú politiku, dohodnúť sa s pôvodnými dodávateľmi aj s tými novými na cene, ktorá nám zabezpečí to, že vakcíny naozaj prídu vtedy, keď chodia napr. do USA, Veľkej Británie či ostatných štátov, ktoré nás akosi predbehli."

​Naši vládni predstavitelia sa chceli inšpirovať Maďarskom a výpadok vakcín riešiť ruskou vakcínou. Vieme, že vládou tento návrh neprešiel, keďže proti bola strana Za ľudí. Strana SaS ale proti nebola, vy ste členom tejto strany a zároveň aj europoslancom, aký je váš názor?

"Žiaden štát ani EÚ nevidia radi, ak sa na ich území objavia lieky, ktoré nie sú registrované úradom, ktorý je na to určený. Ja preferujem registráciu Európskou liekovou agentúrou, príp. ak by ŠÚKL povedal, že má na to kapacity, že to dokážu posúdiť, tak si viem predstaviť rokovania aj o tomto."

Ako sa na očkovanie ruskou vakcínou pozerajú ostatné európske štáty?

"Situácia sa mení každý deň. Maďarsko sa rozhodlo očkovať, vyzerá to aj na Chorvátsko, ale to jadro únie bude podľa mňa držať ten systém, ktorý hovorí, že musia všetky vakcíny dostať akreditáciu od Európskej liekovej agentúry. Ruská vakcína Sputnik V nemusí byť zlá, ale používajú sa lieky schválené v každom štáte. Takéto je pravidlo."

Viac z rozhovoru s europoslancom Eugenom Jurzycom o vakcinácii v EÚ a na Slovensku si môžete pozrieť v nasledujúcom VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy