Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na niektorých policajných uniformách pribudli kamery. Pozrite sa, na čo všetko budú slúžiť
Zdielať na

Na niektorých policajných uniformách pribudli kamery. Pozrite sa, na čo všetko budú slúžiť

ZVOLEN / Mestskí policajti pod Pustým Hradom využívajú počas služby novinku. Docielili ňou zníženie agresivity a objektívne posúdenie správania účastníkov služobných zákrokov.

Ide o osobné kamery, ktoré využívajú príslušníci mestskej polície vo Zvolene od januára tohto roku. „Každá hliadka, či jedno alebo dvojčlenná má jednu kameru, ktorou monitoruje a zaznamenáva služobný výkon v kontakte s verejnosťou,“ vyjadril sa Juraj Chabada, náčelník mestskej polície Zvolen.

Policajti si pred zásahom kameru zapínajú, na čo obyvateľov vopred upozornia. „Kamery sme myslím pozitívne privítali všetci. Je to výborná pomôcka, pretože v priamom výkone keď riešime ľudí, sú menej agresívni,“ skonštatoval Marek Peška, hlavný inšpektor MsP Zvolen. Osobné kamery sú v mestskej polícii nápomocné hlavne pri riešení krízových situácií.

Jednou z takých, ktorú policajti zaznamenali vďaka tejto novinke, je aj susedský spor, kedy hlučný sused svojím správaním znepríjemňoval noc susede. Žena po privolaní hliadky a opise tejto situácie odpadla. „Tieto záznamy slúžia pre spätné a objektívne vyhodnotenie služobného zákroku, sú dôležité aj pri ochrane samotných policajtov, ktoré sú vedené proti nim, napr. pri sťažnostiach," dodal Chabada. Náklady na kúpu šiestich osobných kamier do služieb mestskej polície boli vo výške 3500 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy