Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Testovať sa chodí takmer každý, ale ako už diagnostikujú stery PCR metódou vidia iba odborníci
Zdielať na

Testovať sa chodí takmer každý, ale ako už diagnostikujú stery PCR metódou vidia iba odborníci

BRATISLAVA / Testovanie je asi našou najčastejšou činnosťou týchto dní. Viete však, čo sa deje so vzorkou steru na koronavírus po tom, čo ju lekár či zdravotník odoberie? Na rozdiel od vzoriek krvi na vyšetrenie putuje laboratóriom inou cestou.

Za posledný rok sa laboratóriám zmenila práca od základov. Potreba nových testov znamenala aj vybudovanie nových laboratórii so špeciálnejšími ochrannými opatreniami. "Má tie nároky vyššie ako bežné klinické laboratórium. Rýchlo sme sa museli prehupnúť a naučiť robiť tú diagnostiku SarsCov-2," konštatovala medicínska riaditeľka spoločnosti Medirex Zuzana Tibenská. 

Vzorky našich výterov na prítomnosť koronavírusu však majú inú cestu. Kedže ide o nákazlivý vírus, prvoradá je bezpečnosť pracovníkov. "Práve sa nachádzame na príjme, kde sú kovidové vzorky, dochádza k preberaniu, prichádzajú v boxoch, skúmavka je oddelená od žiadanky a denne prichádzajú tisícky vzoriek. Je to bezpečné, ľudia majú ochranné pomôcky a navyše laminárne boxy sú s aktívnym odťahom, čiže vzduch neprúdi ďalej do miestnosti," opísala prostredie a postup pri vzorkách manažérka mikrobiologickej kliniky Emília Miková. Vzorky sa nachystajú do boxov, samozrejme sa administratívne spracujú a putujú do špeciálneho laboratória. Tu naša cesta končila, za tieto dvere sa už s kamerou nedostaneme. "Teraz vzorky necháva v predsienke, opustí predsienku a pracovníci, ktorí sú vnútri si to preberú," opísala putovanie vzoriek Miková. V tejto časti už sú pracovníci oblečení rovnako ako na covidových oddeleniach. "Toto pcr laboratórium je vyšší stupeň bezpečnosti, je tam efektívny podtlak, vzduch sa nedostáva z priestorov na chodbičku," doplnila opis Miková. V ďalšej fáze sa už skúmavky s našimi stermi otvárajú a vyšetrujú, väčšina úkonov vyžaduje prítomnosť človeka. Do vzorky sa pridali všetky potrebné komponenty potrebné pre PCR reakciu. A v ďalšom laboratóriu sa už vzorky vkladajú do cyklerov. "Tu už nemusíme byť chránení, tu už prebieha proces PCR, čiže tu sa už dozvieme výsledok, či sme alebo nie sme negatívni," doplnila Miková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy