Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ministerstvo zdravotníctva povolá do nemocníc aj študentov medicíny. Očakáva pomoc tisícky medikov
Zdielať na

Ministerstvo zdravotníctva povolá do nemocníc aj študentov medicíny. Očakáva pomoc tisícky medikov

BRATISLAVA / Počty hospitalizovaných aj naďalej narastajú a zažívajú nápor, ako nikdy predtým. Zdravotnícky personál chýba naprieč Slovenskom a ministerstvo spomína ako poslednú možnosť nariadenie pracovnej povinnosti.

V slovenských nemocniciach chýbajú najmä internisti, anesteziológovia či ďalší špecialisti. Ministerstvo taktiež hlási aj nedodatok sestier a voľné miesta sú pre sanitárov. 

Rezort zdravotníctva tak vytvoril zoznam potrebných pracovných pozícií, ktoré potrebuje obsadiť. Voľné miesta sú ako v štátnych tak i súkromných nemociciach. K dispozícií je aj projekt ministerstva zdravotníctva s názvom - Zdravotník v zálohe, kde môžu nemocnice nahlasovať zdravotníkov, ktorí následne môžu pomôcť v iných nemocniciach. Konkrétne podmienky si môžete prečítať TU.

Rovnako ministerstvo vyzýva ambulantných lekárov, " aby dobrým manažmentom svojich pacientov odľahčovali urgentné príjmy v nemocniciach." Pomocnú ruku rovnako môžu podať aj zdravotníci pracujúci v zahraničí. Ako poslednú možnosť spomína aj možnosť požiadanie príslušných okresných úradov o nariadenie pracovnej povinnosti lekárom a sestrám  z ambulantnej sféry alebo zariadení jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Túto možnosť označuje za "krajné riešenie".

Po novom môžu pomôcť aj samotní študenti medicíny. Ministerstvo zdravotníctva tak po volaní študentov aktuálne pripravilo zmenu v organizácií letného semestra. Presunúť by sa mala povinná letná prax z mesiacov júl a august na začiatok letného semestra. "Do nemocníc to tak prinesie na úvod letného semestra študentov 6., 5., 4. ročníka doktorského študijného programu všeobecné lekárstvo ako aj študentov 2. a 3. ročníka dennej formy bakalárskeho študijného programu ošetrovateľstvo, študentov 2. a 3. ročníka bakalárskeho študijného programu v študijnom odbore pôrodná asistencia, študentov 3. ročníka bakalárskeho študijného programu v študijnom odbore urgentná zdravotná starostlivosť do vysokej školy, špecializovaného výučbového zariadenia a účelového zariadenia vysokej školy," informuje rezort zdravotníctva.

Študenti budú môcť prax realizovať vo vybranej nemocnici ako aj v mieste bydliska alebo inom regióne s nepriaznivou epidemiologickou situáciou. Ministerstvo počíta s "tisíckami" študentov, ktorí by mali pomôcť.

 "Vzhľadom na veľmi vážnu situáciu v našich nemocniciach, nakoľko počty pacientov s ochorením COVID-19 nám neustále rastú, sme včera na vláde schválili pre študentov medicíny, ošetrovateľstva a urgentnej zdravotnej starostlivosti možnosť vykonávať svoju letnú prax v nemocniciach a na záchrankách už teraz. Letná prax štandardne trvá 4 týždne, čo je v tejto dobe výdatná pomoc nášmu vyčerpanému personálu. Študentom koncových ročníkov táto prax zároveň umožní ukončiť svoje štúdium a čo najskôr sa zapojiť do boja s pandémiou ako zdravotným profesionálom. Vítam, že väčšina z nich ako priorizovaná skupina, je už v tejto chvíli riadne zaočkovaná, teda pripravená postaviť sa do prvej línie do boja s našim neviditeľným nepriateľom," uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy