Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Politického väzňa nahnevali slová Roberta Fica. Komunisti ho ako 17-ročného v cele bili
Zdielať na

Politického väzňa nahnevali slová Roberta Fica. Komunisti ho ako 17-ročného v cele bili

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Smrť Milana Lučanského je pretrvávajúcou témou, ktorú živia najmä opoziční politici. Smer o ňom spolu s ďalšími väzobne stíhanými nominantmi bývalej vládnej strany hovorí, že ide o politických väzňov. Začali sa však ozývať ozajstní politickí väzni, ktorých prenasledoval bývalý režim. A pohľad na to je rozdielny aj v samotnej opozícii, čo v diskusnej relácii Na Hrane potvrdila exministerka vnútra Denisa Saková.

"Prokurátor Kysel, ktorý vzal do väzby Milana Lučanského. Hrdinu, ktorý sa stal prvou politickou obeťou od 50. rokov," povedal vo videu na sociálnej sieti Ľuboš Blaha. Prokurátor Kysel hovorí o štandardných postupoch: "politické objednávky, neviem, sú to normálne vedené štandardné konania na základe hodnotenia dôkazov. Súd k tomuto konkrétnemu obvinenému, tam boli konkrétne, ktoré hovorili o kolúznom konaní. Boli tam možnosti v pokračovaní trestnej činnosti," konštatoval Kysel. V súčasnosti sú vo väzbe viacerí v minulosti vysokopostavení muži, bývalý šéf kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó, podnikateľ Jozef Brhel, či bývalý šef Finančej správy František Imrecze. Len malý výpočet ľudí, ktorí momentálne rekapitulujú svoj život spoza mreží. Najväčší rozruch však vyvolal Milan Lučanský.

A tu aj vzniká rozkol medzi zástupcami odídencov zo Smeru a otcom zakladateľom, ktorý bývalého najvyššieho muža polície, podozrivého z brania úplatkov, velebí. "Generál podobne ako generál Gašpar, doktor Kováčik, Kajetán Kičura, sudca Lindtner patria do kategórie politických väzňov. Na záver chcem vyzvať Petra Pellegriniho, aby konečne vyliezol z ulity, aby sa začal zastávať jeho nominantov," vyjadril sa v jednom zo svojich videí na sociálnej sieti Robert Fico. 

Dlhé vlasy, postoj voči totalite, to boli pred rokom 1989 postoje, ktoré vás stáli možnosť študovať, kariéru a pre niektorých to znamenalo aj väzenie. Jedným z politických väzňov na konci minulého storočia bol aj  Pavel Polka. Dovolil si hanobiť Husáka a velebiť Dubčeka. V Prešovskej väzbe sa s ním komunisti ako vtedy 17 ročným zabávali, prichádzala jedna rana za druhou. Preto ho slová Roberta Fica nahnevali. Patril k desiatkam tisíc politických väzňov. "Poníženie, potupenie. Bitky tam boli a vôbec odlúčenie, vtedy som bol 17-ročný mladý chlapec. A teraz tu nejaký Fico hovorí o politických väzňoch. Ja som si bolestne spomenul, že som mal prvé negatívne sexuálne skúsenosti v base v Prešove. Tam na páse zneužívali chlapcov. Celý život mi naformovali určitým Smerom. Tak on si dovolí povedať, že niekoho zatvárajú a mučia," reagoval Polka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy