Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jedna z najväčších enviromentálnych záťaží na Slovensku bola pred nedávnom aktívna, zistila inšpekcia
Zdielať na

Jedna z najväčších enviromentálnych záťaží na Slovensku bola pred nedávnom aktívna, zistila inšpekcia

STRÁŽSKE / Najhoršie obavy a podozrenia ľudí žijúcich v okolí Odkaliska Poša sa potvrdili. Jedna z najväčších environmentálnych záťaží na Slovensku, bola ešte pred dvoma týždňami aktívna. Výsledky inšpekcie životného prostredia sú dôkazom toho, že cez 5 kilometrov dlhé potrubie tam prichádzala znečistená voda z areálu Chemka Strážske.


Potrubie je v súčasnosti prázdne. Inšpektori majú istotu, že tadiaľ neprúdia žiadne škodlivé látky. "Jeden ten úsek, bol v podstate odšróbovaný, odložený bokom a tie rúry boli zablendované," povedal riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo.


"Prelomové rozhodnutie. Odkalisko už dávno malo byť odstavené - nemalo byť funkčné," dodal starosta obce Nižný Hrušov Ján Fenčák.


Potrubie prerušil prevádzkovateľ čističky odpadových vôd dobrovoľne. Stalo sa tak ešte pred oficiálnym zverejnením výsledkov analýzy vypúšťanej vody do odkaliska. "Spoločnosť spĺňa všetky stanovené limity a neporušila žiadne povinnosti stanovené platným povolením," uvádza v stanovisku prevádzkovateľ TP 2, S.R.O.


"Bol tam zachytený nadmerný výskyt čpavku, ktorý by tam teda nemal čo robiť. Rovnako aj iných prioritne znečisťujúcich nebezpečných látok ako kovy kadmium, olovo. Do 30 dní je povinný vybudovať tam mobilné zariadenie a následne navrhnúť aj nejaké stabilnejšie riešenie," informoval riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia.


Na základe týchto dôkazov inšpekcia pridáva pre prevádzkovateľa odkaliska ďalšie povinnosti. Z jeho útrob totiž vyteká znečistená voda, ktorá končí v potoku. "Potvrdili sa naše slová a naším cieľom, je zastavenie činnosti odkaliska ale hlavne jeho sanácia,"  povedal starosta Fenčák.


Výrobný proces v priemyselnom komplexe nie je konaním inšpekcie ohrozený. Čistenie a vypúšťanie odpadových vôd, bude nutné realizovať alternatívnym spôsobom. "Uložené príkazy berieme na vedomie, ale považujeme ich za neprimeraný a likvidačný zásah do práv spoločnosti," napísala spoločnosť.

"Tam majú viacero nádrží, v ktorých vedia akumulovať tie odpadové vody, po dobu dvoch až štyroch týždňov," uzavrel riaditeľ inšpekcie Ján Jenčo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy