Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lavína strhla troch poľských skialpinistov. Jeden z nich zavolal pomoc, dvoch už záchranári nedokázali oživiť
Zdielať na

Lavína strhla troch poľských skialpinistov. Jeden z nich zavolal pomoc, dvoch už záchranári nedokázali oživiť

ZAKOPANE / V sobotu, 13.februára, večer zasypala lavína v oblasti pod Kondratovou kopou troch Poliakov. Podľa informácii Operačného strediska horskej záchrannej služby sa jednému z nich podarilo vyhrabať spod snehu a zavolať pomoc.

Horská záchranná služba informovala na svojej stránke o nočnom zásahu pri lavíne, ktorá strhla troch poľských skialpinistov. Jeden z nich sa sám vyhrabal a dokázal kontaktovať záchranárov a informovať ich o tom, čo sa stalo a kde sa nachádzajú.

Do miesta, ktoré opísal oznamovateľ boli vyslaní profesionálni, ale aj dobrovoľní záchranári. Skialpinista, ktorému sa podarilo spod snehu dostať, už nemal signál, a preto nebolo možné sa s ním opätovne telefonicky spojiť. "Zasypaní boli zhruba pol metra. Tá lavína je veľmi rýchla a ide ďaleko - 600 metrov výškových a dĺžku jeden a pol km," opísal Roman Švanda, riaditeľ oblastného strediska. Počas zásahu použili skútre, lyže, ale aj záchranárskych psov. Na mieste Poliaka, ktorý volal, nenašli. Počas obhliadky našli pod lavínou dvojicu skialpinistov, žiaľ, už bez známok života. V okolí dvojice nenašli tretieho Poliaka, s ktorým boli predtým v telefonickom kontakte. Mužovi trvalo tri hodiny, kým sa dostal z lavíny. "Potom sa snažil nájsť svojich kamarátov, kedže sa mu to  nedarilo podľa vyhľadávača ich nájsť, snažil sa dostať do signálu," informoval Švanda. 

Počas pátrania kontaktovali slovenských záchranárov poľskí kolegovia, že tretí skialpinista prešiel na poľskú stranu a nachádza sa v chate na Hali Kondratowej. Bol bez vážnejších zranení, len mierne podchladený. Podľa slov Poliaka ho tiež lavína zasypala, ale podarilo sa mu spod snehu vyhrabať. Pokúšal sa hneď o nájdenie svojich kamarátov, no neúspešne. Horskí záchranári transportovali telá skialpinistov do Liptovského Hrádku, kde boli odovzdané príslušníkom Polície SR. Totožnosť skialpinistov zisťujú príslušníci PZ SR. Stredisko lavínovej prevencie už viac dní tieto svahy vyhlasuje za nebezpečné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy