Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Spolupráca slovenskej a rakúskej polície sa vyplatila. Vypátrali Davida, ktorý mal obchodovať s ľuďmi
Zdielať na

Spolupráca slovenskej a rakúskej polície sa vyplatila. Vypátrali Davida, ktorý mal obchodovať s ľuďmi

BANSKÁ BYSTRICA / Na úteku bol takmer dva roky. Na Davida zo stredného Slovenska vydali európsky zatykač pre obchodovanie s ľuďmi. Skupina do ktorej patril, vozila ľudí do Nemecka a nútila ich žobrať. Davida našli lovci lebiek v rakúskom meste Linz.

Skupina, do ktorej patril zadržaný David využívala ľudí v tiesni. Dobre platená práca v Nemecku bola v skutočnosti zásterkou ako obete vylákať do zahraničia. Bitkou, alkoholom aj drogami ich potom nútili žobrať, zobrali im pasy a znemožnili návrat na Slovensko.

Na Davida bol  vydaný Európsky zatýkací rozkaz pre závažný zločin obchodovania s ľuďmi, za čo hrozí až 20 ročný trest. "Dva roky sa zdržiaval v zahraničí a viackrát zmenil adresu pobytu. Život na úteku skončil v Linzi, kde bol vypátraný na základe medzinárodnej spolupráce EUFAD,  konkrétne prezidiálneho cielového pátrania slovenskej polície  a rakúskych kolegov," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

​"Každá osoba na úteku sa správa iným spôsobom, inak komunikuje, disponuje inými finančnými prostriedkami, ktoré sú v prvomrade takým dobrým zdrojom, aby sa mohla osoba ukrývať," povedal policajný pátrač.



Pred útekom do zahraničia skupina operovala na juhu stredného Slovenska ,odkiaľ ľudí zo sociálne slabších vrstiev vozili za hranice. "Členovia skupiny mali využiť chudobu svojich obetí. Pod hrozbou násilia mali na nich tlačiť a mali ich nútiť žobrať. Takto získané peniaze im mali brať a používať ich na zakrytie ďalšej trestnej činnosti," dodal Slivka.


Zo Slovenska ušiel potom čo policajti zadržali členov inej skupiny, ktorá tiež fungovala na strednom Slovensku. Partiu okolo Rolanda z Rimavskej Soboty súdili v Banskej Bystrici a hlavní aktéri si už odpykávajú svoje tresty. "Okresný súd uznal obžalovaného vinným za čo mu uložil trest odňatia slobody po dobu 5 rokov nepodmienečne," povedala hovorkyňa súdu Nina Uhrovičová. 


V Davidovom prípade, o jeho úlohe v skupine pri zabezpečovaní ľudí a prevoze do cudziny, naďalej prebieha vyšetrovanie. Na Slovensku ho tak po návrate zrejme čaká súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy