Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pracovné povinnosti zdravotníkov sú bez koncovky. Kým povolanie malo vyriešiť chýbajúci stav, v Česku narobil problémy
Zdielať na

Pracovné povinnosti zdravotníkov sú bez koncovky. Kým povolanie malo vyriešiť chýbajúci stav, v Česku narobil problémy

BRATISLAVA / Minulý týždeň dostalo najmenej 12 zdravotníkov príkaz na pracovnú povinnosť, aby nastúpili povinne do nemocníc. Nemocnice majú možnosť riešiť kritický nedostatok personálu tak, že sa obrátia na Okresný úrad a ten vyberie zdravotníkov, ktorým pošle takéto príkazy. Ukazuje sa však, že Okresné úrady nemusia vedieť, z akého oddelenia alebo dokonca z akej krajiny daného zdravotníka sťahujú. Niekoľko slovenských zdravotných sestier preto bude teraz chýbať napríklad v českom zdravotníckom zariadení, kde je si situácia rovnako vážna.

Riaditeľ jedného z  českých sanatórií sa z hodiny na hodinu dozvedel, že jeho zdravotnú sestru žijúcu na Slovensku povolali pomáhať do slovenskej nemocnice, hoci on sám má kvôli personálu náročnú situáciu. "Mali sme, ešte stále máme tragický nedostatok sami, tak, bolo to hrozné. Najväčší problém bol v tom, že sme netušili, koľkých ľudí sa to bude týkať," uviedol riaditeľ sanatória Jablunkov Jan Zwada.

Príkaz prišli zdravotnej sestre odovzdať policajti. "Podľa informácií, ktoré som dostal, za sestrou prišla delegácia v policajnom doprovode," dodal Zwada.

Na problém, že Okresné úrady by mali lepšie vedieť, akých zdravotníkov povolávajú, upozorňovali odborníci už vtedy, keď takéto príkazy pred časom dostali v inej nemocnici lekári prvého kontaktu, teda práve tí, ktorí by v ambulantnej sfére chýbali najviac. "Pokiaľ Okresný úrad uloží pracovnú povinnosť zdravotníckemu pracovníkovi bez toho, aby vedel o tom kde pracuje môžu vzniknúť viaceré problematické situácie. Môže sa stať, že uloženie pracovnej povinnosti pracovníkovi jedného zdravotníckeho zariadenia naruší chod tohto zariadenia. Tento pracovník môže byť nenahraditeľný," vyjadril sa lekár a zároveň advokát Peter Kováč.

"Celý mechanizmus uloženia pracovnej povinnosti ide mimo ministerstva zdravotníctva. Ministerstvo dalo taký prípis, kde uvádza ktoré kategórie v ktorom poradí by sa mohli mobilizovať," povedal minister zdravotníctva.


Na situáciu, kedy bola povolaná sestra pracujúca v Česku, kde je situácia ešte náročnejšia, reagoval aj premiér. "Chcem z tohto miesta poprosiť riaditeľov nemocníc, aby sme nesiahali k tomuto nástroju. Najmä aby sme neťahali zdravotníkov od pacientov či už z Českej republiky alebo z druhých krajín. Jednoducho nestáli sme o tie zdravotné sestry a lekárov v minulosti a teraz si myslím, že nemáme morálne právo ich volať späť," vyslovil premiér Matovič. 

Minister Krajčí si myslí, že v tomto prípade došlo k nedorozumeniu. "Je dosť možné, že ten Okresný úrad ani netušil, že tá sestra pracuje v inom štáte," dodal šéf rezortu zdravotníctva. Kvôli tomuto prípadu dokonca diskutovali medzi sebou Babiš s Matovičom. Predseda Národnej rady mal vysvetliť svojmu českému náprotivkovi, že došlo k nedorozumeniu.

V tomto prípade nakoniec prišlo ku kompromisu. Vedenie čadčianskej nemocnice sa so sestrou korektne dohodlo a nateraz sa už k vzniknutej situácii nechcú vyjadrovať. Podľa našich informácii si nemocnica stihla zohnať zdravotných pracovníkov. "Nakoniec sestrička sa rozhodla, že dobrovoľne bude týždeň v čadčianskej nemocnici pracovať a z našej strany má týždeň dovolenku," informoval riaditeľ českého sanatória. Podľa našich informácií si nemocnica stihla zohnať zdravotných pracovníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy