Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V Žiline sa infikovaní muži testovali viackrát. Rieši ich už polícia
Zdielať na

V Žiline sa infikovaní muži testovali viackrát. Rieši ich už polícia

ŽILINA / Na mobilnom odberovom mieste v žilinskej nemocnici sa v stredu nechali otestovať dvaja muži, ktorí ale pozitívne výsledky antigénového testu mali už aj cez víkend. Zdravotné sestry po tomto zistení museli konať a celú vec nahlásiť na polícii. Tá už preveruje podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej choroby.

Zdravotné sestry ani len netušili, že odoberajú vzorky pacientom, ktorí už ale vedeli o tom, že v tele majú vírus. "Keď sme im prišli odovzdať výsledky, že sú teda pozitívny, tak jeden muž povedal, že o tom vie, že je pozitívny od soboty," povedala Zuzana, zdravotná sestra MOM FNSP Žilina. Rovnako sa priznal aj druhý. "Sa vlastne pochválil, že je pozitívny už tretíkrát po sebe," vyjadrila sa Zuzana.

Zdravotné sestry, ktoré vykonávali odber, kontaktovali svoju nadriadenú. "Zistili sme, ako postupovať. Som kontaktovala 158, prišli policajti si to tu overiť ešte odo mňa osobne," povedala Mária Brodňanová, vedúca MOM FNSP Žilina. "Tu sa naozaj nedá nič zatajiť, takže sme museli kontaktovať políciu. To sú vážne veci, ktoré sme museli nahlásiť," skonštatovala hovorkyňa FNSP Žilina Lenka Záteková.

"Môžeme potvrdiť, že sme v stredu 27. januára prijali oznámenie na dve osoby pre podozrenie z trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby," uviedla hovorkyňa KR PZ Žilina Gabriela Kremeňová. Polícia rieši na celom Slovensku viacero podobných prípadov, kedy si ľudia po pozitívnom výsledku dajú urobiť test na inom odberovom mieste, aby si overili správnosť výsledku. "Ľudia by si mali uvedomiť, že už keď raz im vyjde pozitívny antigénový alebo PCR test, už sú zodpovední nielen za seba, ale aj za svoje okolie, ktoré môžu vystaviť riziku," zhodnotila Záteková.

Neohroziť okolie je pritom úplne jednoduché. "Zostať v desať dňovej izolácii, hlásiť sa telefonicky svojmu obvodnému lekárovi a prípadne s ním ďalej konzultovať, či je potrebný PCR odber na preverenie pozitivity," doplnila Záteková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy