Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Klasické rúška už nemusia stačiť. Proti britskej mutácii sú lepšie respirátory FFP2
Zdielať na

Klasické rúška už nemusia stačiť. Proti britskej mutácii sú lepšie respirátory FFP2

BRATISLAVA / Pre vysokú infekčnosť britskej mutácie koronavírusu mnohé štáty pristupujú k vyššej ochrane svojho obyvateľstva. Slovensko však nad tým zatiaľ neuvažuje. Skôr apeluje na seniorov, aby rúška nenosili pod nosom či bradou. Zákazníkov na to upozorňujú aj obchody. Znovu a znovu preto riešia konfliktné situácie.

V Nemecku v hromadnej doprave a v obchodoch musia ľudia povinne nosiť respirátory či rúška aspoň s ochranou triedy FFP2. V Rakúsku seniorom rozdávajú respirátory. Na Slovensku ľudia nenosia v obchodoch ani len rúška, či si neprekryjú nos a ústa. 

Do redakcie TV JOJ sme dostali video, v ktorom si zákazníčka v obchode odmieta nasadiť alebo prekryť rúškom dýchacie cesty a ústa. Zamestnanec ju niekoľkokrát vyzval, ale napravenia sa nedočkal. Aj hollywodská hviezda Bruce Willis čelí kritike. Herca zachytili v lekárni bez rúška. Ignoroval pokyny zamestnancov, aby si rúško nasadil a tí ho z predajne vykázali. Presne tak ako aj kupujúcu na Slovensku. "Viete koľko je takých provokatérov a nereagujú na upozornenia. Keď ich odmietneme obslúžiť lebo takých neobslúžime prejdú do samoobslužných pokladní," povedal Martin Katriak, prezident Zboru obchodov na Slovensku. Obchodníkom prekáža aj fakt, že hlavný hygienik povolil nákupy potravín aj pozitívne testovaným ľudom. Obzvlášť teraz, keď je prítomná britská mutácia aj na Slovensku. Riziko prenosu pri tomto type koronavírusu je o 70% vyššie.

"Prináša to veľké riziko prenosu nákazy, opakovane apelujeme na kompetentných a žiadame o prehodnotenie. Tiež si myslíme, že predavačky by mali byť zaradené do kritickej infraštruktúry a mali by byť uprednostnené pri očkovaní," ​vyjadril sa Martin Krajčovič, hovorca Slovenskej aliancie moderného obchodu. Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva zdôrazňuje, že pozitívni môžu ísť na nákup iba v krajnej situácii: "platí, že sme povolili nákupy, ale len preto, že sú výnimočné situácie, kedy naozaj nemajú inú možnosť. Do obchodu môžu ísť len keď majú respirátor FFP2 a nato ešte chirurgické rúško a dezinfikujú si pri vstupe ruky." A práve respirátory FFP2 sú pre iné okolité štáty nástrojom ako znížiť riziko prenosu. V rakúsku úrady ľudom starším ako 65 rokov v týchto dňoch rozdávajú respirátory. Podľa našich hygienikov sú respirátory vyššou ochranou, ale Slováci sa musia naučiť nosiť rúško správne.

"Polícia už rozdala stovky pokút, pretože rúško nasadené ani nemali alebo ho mali nasadené nesprávne. Polícia rieši prípady porušenia opatrení iba priamo na mieste (v blokovom konaní), v prípade, že sa porušenie opatrení preveruje spätne, kompetencie má RÚVZ SR a okresné úrady," informovala Denisa Baloghová z policajného prezídia. Je dôležité, aby ľudia nosenie rúšok ani naďalej nepodceňovali a nosili ho správne. Britská mutácia je na Slovensku, ale prenos je podľa vedenia hlavného hygienika stále viac v rodinách než v obchodoch. Ak sa dodržiavajú všetky opatrenia ako dvojmetrový odstup, dezinfekcia, rúško, v obchode je podľa hygienikov riziko nákazy minimálne. "Riziko nákazy je keď ste viac ako 15 minút menej ako dva metre bez rúška v kontakte. V obchode tomu tak nie je. My sledujeme epidemiologický aktuálny stav, ak sa situácia zmení, my, samozrejme, pristúpime k zmenám vzhľadom na prístup britskej mutácie," doplnila hovorkyňa Račková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy