Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Horskí záchranári majú novinky. Vedia odpáliť lavínu na diaľku
Zdielať na

Horskí záchranári majú novinky. Vedia odpáliť lavínu na diaľku

POPRAD / Lavínové nebezpečenstvo vo vysokohorskom prostredí každý deň stúpa, a tak sa horskí záchranári aj napriek núdzovému stavu rozhodli predstaviť dve novinky. Hlavným dôvodom je zvýšenie bezpečnosti turistov a príprava na koniec zákazu vychádzania.

Tabule s varovaním kontroly lavínových prístrojom pribudli nielen na Hrebienku, ale aj v iných častiach hôr. "Pribudli aj v Mlynskej doline, Mengusovskej doline a v Žiarskej doline," informoval Jozef Janiga, riaditeľ horskej záchrannej služby. 

Lavínové vyhľadávače sú mimoriadne dôležité a môžu zachrániť život. Ich účinnosť je iba ak sú funkčné a zapnuté, preto kontrola týchto vyhľadávačov je nevyhnutná. "Udrie to ľuďom do očí a pripomenie im to, že síce majú čipy na sebe, ale musia si ich zapnúť," vysvetľuje dôležitosť tabúľ náčelník Miroslav Živčák. 

Keď sa zapne zelené svetlo, všetko je v poriadku a turista môže pokračovať vo výstupe. Keď sa ale zapne červené, niečo nie je v poriadku. "Skontrolujem svoj prístroj a zistím, že som si ho nezapol," dodáva Živčák. Ak je na blízku viac ľudí s vyhľadávačmi, tabuľa upozorní, aby mali medzi sebou väčšie rozostupy a môže nastať kontrola každého prístroja zvlášť. 

Ďalšou zmenou, ktorú záchranári predstavili sú špeciálne prístroje na odpálenie lavín. "Stacionárne sú umiestnené v Lomnickom sedle a dva sú v Západných Tatrách. Potom je tu jeden mobilný systém, ktorý sa dá umiestniť pod vrtuľník a pomocou leteckej techniky sa dajú lavíny odstreliť," opísal Janiga. 

Doteraz museli záchranári vziať výbušniny na plecia, vojsť do lavínového terénu, urobiť sondu, uložiť výbušniny do snehu a odpáliť. "Nemusíme do toho lavínového terénu vstupovať. To je veľké riziko a aj práca s výbušninou je riziko a pomocou týchto zariadení si vieme lavínu odpáliť na diaľku," vysvetlil Živčák. 

Pred samotným odpálením si záchranári skontrolujú či sa na mieste niekto nenachádza. Tieto aktivity horskej služby oficiálne podporil aj minister vnútra. Do Tatier ale pre zákaz vychádzania necestoval. "Týmto spôsobom by som chcel vyjadriť svoju vďaku všetkým, ktorí participovali na tom, aby sa aj takýmto spôsobom zvýšila bezpečnosť našich ľudí, turistov v horách. Menovite horskej záchrannej službe, vďaka ktorej sa všetci môžeme cítiť v našich horách bezpečne. Ďakujem veľmi pekne," povedal minister Mikulec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy