Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Heger hovorí o reštarte krajiny. Štát si podľa odborníkov berie od ľudí priveľa
Zdielať na

Heger hovorí o reštarte krajiny. Štát si podľa odborníkov berie od ľudí priveľa

BRATISLAVA / Viac zaťažiť majetok a spotrebu, menej prácu. Taký je hlavný cieľ daňovo-odvodovej reformy, ktorú chystá tento rok ministerstvo financií. Eduard Heger hovorí o reštarte celej krajiny. Prekopať daňový systém radia aj odborníci. Podľa nich si štát berie od ľudí priveľa.

Daňovo odvodové zaťaženie u nás je jedno z najvyšších v Európskej únii. Firmy stojí veľa práca a zamestnanci platia vysoké dane. To nie je dobré ani pre ekonomiku, lebo potom púšťajú menej peňazí do obehu. Na druhej strane máme jedny z najnižších daní na nehnuteľnosti. Aj preto chce ministerstvo financií zmeniť štruktúru daní a zamerať sa z priamych na nepriame.

"Pôjdeme smerom nižšieho zaťaženia práce a pracovnej aktivity a prenos aj na základe odporúčaní OECD do vyššieho zdanenia majetku a spotreby," uviedol minister financií Eduard Heger. 

Podľa odborníkov je dôležité najmä to, aby sa nezvýšilo celkové daňovo odvodové zaťaženie pracujúcich. Aby to neskončilo ako voľakedy v Anglicku, keď si ľudia vravievali - chráňte si majetok, zasadá parlament.

"Mladému človeku, ktorý si chce zabezpečiť prvú nehnuteľnosť,  môže byť jedno, či zaplatí menej na daniach a odvodoch, keď potom zaplatí viac na DPH a dane z nehnuteľnosti," vysvetľuje analytik INESS Radovan Ďurana. Aj keď je predstava bohatým brať a chudobným dávať v slovenskej duši historicky hlboko zakorenená a sympatická, táto reforma automaticky nemusí znamenať len zdanenie boháčov.

"Môže byť prípad, že niekto vlastní nejaký majetok a pritom nemá veľké príjmy  a keby sa to veľmi zvýšilo, mohlo by prísť k veľkému zaťaženiu majetkov," hovorí Peter Hennel, daňový poradca.

V takom prípade je nutné myslieť aj na kompenzačné mechanizmy. Pri reforme by vláda v rámci 21. storočia nemala zabúdať ešte na jednu dôležitú vec. "Aby ten systém bol jednoduchší a aby sa dobre plnili tie funkcie voči štátu," dodáva Hennel. "Nechcel by som ešte zverejňovať, lebo sú v takých finálnych fázach prípravy," hovorí minister.
Finálne znenie daňovo odvodovej reformy by sme tak mali uvidieť už o niekoľko týždňov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy