Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Novinka v gastronómii? Na svete je prvé jedlo z tlačiarne
Zdielať na

Novinka v gastronómii? Na svete je prvé jedlo z tlačiarne

BIRMINGHAM / Pred pár rokmi by nám ani nenapadlo, na čo všetko sa budú tlačiarne využívať. Dnes sme svedkami toho, že 3D tlačiareň dokáže vyprodukovať časti ľudských orgánov, či dokonca príbytky budúcnosti. Ďalšou novinkou je jedlo a výživové doplnky. Vďaka presne naprogramovanému množstvu ingrediencií to bude možno v budúcnosti jeden z najčastejších spôsobov ich výroby.

Zatiaľ nejde o žiadnu vysokú školu varenia, už prvé pokusy sú však veľkým úspechom. Na prvý pohľad vyzerajú 3D maškrty ako želatínové cukríky v skutočnosti je za ich vytvorením celá veda.

"Vytlačili sme na seba sedem rôznorodých vrstiev. Každá z nich má iné zloženie. Spolu však vytvárajú plnohodnotný výživový doplnok," vraví autorka projektu Melissa Snover. 

A ako je možné, že prísady držia takto pokope? Umožňuje to vegánska želírovacia prísada. Prírodné sladidlá zas dodávajú 3D produktom tú správnu chuť. V želatínových cukríkoch sú namiešané vitamíny a mali by tak tvoriť hodnotný výživový doplnok. Navyše ich zloženie sa bude dať obmieňať podľa potreby.

"Vegán bude potrebovať viac vitamínu D, športovec látky na ochranu kĺbov a ten, kto často sleduje televíziu zas vitamín A na ochranu zraku," vysvetľuje Snover. Výhodu takýchto 3D vitamínových "výtlačkov" vidia výrobcovia aj v tom, že účinnosť výživných látok sa môže počas prepravy od výrobcov k spotrebiteľom znižovať. A to sa v tomto prípade nestane. 3D tlač vitamínov na mieru by mohla byť realitou už budúci rok

Vedci vyvinuli už aj umelo vypestované mäso, ktoré má odľahčiť vysoký dopyt tomto produkte, ktoré ľudstvo nastavilo. Pozrite si reportáž o tom, ako takéto mäso vyzerá: 

Súvisiace články