Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Očkujeme efektívne? Vyhadzuje sa vakcína do koša? Ako zefektívniť očkovanie ešte viac?
Zdielať na

Očkujeme efektívne? Vyhadzuje sa vakcína do koša? Ako zefektívniť očkovanie ešte viac?

BRATISLAVA / Očkovací systém čelí kritike. Jedna z poslankýň za stranu Za ľudí, Vladimíra Marcinková včera pracne v objednávacom systéme spočítavala voľné termíny na očkovanie a narátala ich 1500. Z lekárskej obce sa pritom ozývajú nespokojné hlasy, že na očkovanie stále čakajú. V čom je teda problém? Prioritou by malo byť zaočkovať čo najviac zdravotníkov v čo najkratšom čase.

"Kontaktovali ma lekári, že sa nevedia dostať na rad na očkovanie a sú nemocnice, kde je veľa voľných termínov. Pýtali sa, či by sa nemohli očkovať v inom meste?" vysvetľuje situáciu poslankyňa Vladimíra Marcinková. Do uší z viacerých kútov Slovenska sa jej navyše dostalo, že objednaní lekári sa na očkovanie aj nedostavia, a ak nenájdu rýchlo náhradu vakcína na Covid-19 končí v odpadkovom koši.

"Ja som koaličná poslankyňa, ale nedovolím, aby čo i len jedna vakcína vyšla nazmar," odkazuje Marcinková. Profesor Jarčuška tieto tvrdenia odmieta: "My sa snažíme vždy to vyriešiť tak, aby nevyšla nazmar ani jedna vakcína. Je predsa vzácna." Na nájdenie náhrady, ak sa objednaný nedostaví majú ale iba pár hodín. "Áno ak sa nepoužije do šesť hodín môžeme ju zahodiť," vysvetlil profesor. "Chceme ubezpečiť, že určite sa vakcíny nevyhadzujú ak sa objednaný nedostaví ide sa v poradovníku o jedného ďalej," objasnila hovorkyňa zdravotníctva, Zuzana Eliášová. V žilinskej nemocnici kontrolujú naozaj prísne každého jedného človeka, ktorý sa ide dať zaočkovať. "Vytvorili sme také samostatné pracovisko, nazývame ich hostesky, sú to dievčatá zatiaľ naše pracovníčky thp, ktoré kontrolujú všetky tie dokumenty," opísala systém v žilinskej nemocnici Lenka Záteková. A podľa vedenia nemocnice vakcínu nedostane teraz nikto, kto na ňu momentálne nemá nárok. "Už sa stalo, že sa nám pani prešmykla do kresla priamo na vakcináciu, kde si sadla," priznáva hovorkyňa Záteková. Zdravotníci ju rýchlo odhalili a sklamanú poslali preč. A pripravení sú aj na to, že niekto prihlásený sa nemôže prísť dať zaočkovať. "Môže sa stať, že na konci dňa zostane ešte niekoľko dávok otvorenej fľaštičky, vtedy voláme zamestnancov, ktorí sú priamo v službe," vysvetľuje Záteková. Očkujú v troch ambulanciách. Jedna je určená pre zamestnancov nemocnice, do dvoch ďalších sa ľudia objednávajú externe. Lekári by mali byť iniciatívni, ak prostredníctvom stránky národného centra zdravotníckych informácii zistia, že patria do tejto skupiny môžu si sami vybrať, kde sa dajú zaočkovať. Napríklad, ak sú v Košiciach termíny na očkovanie na najbližšie týždne už obsadené, v Rožňave, ktorá nie je veľmi ďaleko od Košíc voľné termíny majú. Podľa inštitútu stredoeurópskych štúdii má Slovensko nevyužité možnosti ako zdvojnásobiť kapacitu očkovania. Ak chce ministerstvo zaočkovať 60% populácie do mája, potrebuje dvojnásobok vakcinačných centier a vakcinačného personálu. Ministerstvo zdravotníctva v rámci pilotného vakcinovania vychytáva nedostatky. "Áno čistá prax nám vychytáva diery. My sa snažíme a rokujeme na dennej báze a riešime za pochodu," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva. 


Na zrýchlenie očkovania preto inštitút stredoeurópskych štúdií IstroAnalytica navrhuje realizovať nasledujúce opatrenia:

  1. Zrušiť povinné testovanie pred očkovaním na koronavírus tak, ako je tomu v iných krajinách, napr. v Škótsku, alebo ako sa to na Slovensku deje pri iných typoch vakcinácie. Namiesto testovania použiť kontrolu symptómov priamo pred očkovaním. Uvoľnené personálne kapacity z testovania presunúť na očkovanie. Vynechaním
    povinného testovania zároveň dôjde k zlacneniu celého procesu. 
  2. Doplniť chýbajúce personálne kapacity z radov študentov stredných zdravotných škôl, študentov medicíny, doteraz nemobilizovaného medicínskeho personálu (napr. zubných lekárov), prípadne aj zapojením členov Slovenského Červeného kríža. Zvážiť zapojenie zverolekárov. 
  3. Po získaní vakcíny, ktorej logistika to umožňuje, zapojiť do procesu vakcinácie aj všeobecných lekárov. 
  4. Bezodkladne nasadiť už meškajúcu celoplošnú masívnu mediálnu kampaň na podporu vakcinácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy