Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spotreba kyslíka stúpa aj počet hospitalizovaných. Silvestrovské čísla ešte len prídu
Zdielať na

Spotreba kyslíka stúpa aj počet hospitalizovaných. Silvestrovské čísla ešte len prídu

BRATISLAVA / Slovensko cez víkend prekonalo smutnú hranicu počtu mŕtvych v súvislosti s Covidom 19. Máme už 3 tisíc obetí. Za včerajšok pribudlo takmer 3700 nových pozitívnych prípadov. Nateraz sa nám do nemocníc podľa analytika stále dostávajú ľudia nakazení okolo Vianoc. Silvestrovské nákazy sa ešte len do čísiel premietnu.

Situácia je po víkende horšia aj v nemocniciach. Len za včera pribudlo ďalších viac ako 100 pacientov s ťažkým priebehom tohto ochorenia. Na nemocných lôžkach aktuálne bojuje s týmto ochorením viac ako 3300 ľudí. Z nich 251 je na umelej pľúcnej ventilácii. 

"V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice je hospitalizovaných 268 pacientov s ochorením COVID-19. Dvadsiati sú v kritickom stave na umelej pľúcnej ventilácii. Lôžka máme obsadené takmer na 90%. Približujeme sa k hranici 300 pacientov, zatiaľ máme vyčlenených 302 lôžok," opisuje aktuálnu situáciu Monika Krišková, hovorkyňa nemocnice. Problémy ďalšieho zvyšovania kapacity COVID lôžok však v Košiciach spôsobujú aj problémy s kyslíkom. Jeho spotreba totiž nemocnici od mája stúpla o 600%. Navýšiť kapacitu by mali zvládnuť do 7 až 14 dní, dovtedy potrebujú pomoc od ostatných nemocníc. Ideálne keby ich odbremenili o 15 pacientov infikovaných Covid-19. Problémy s kyslíkom má aj nitrianska nemocnica. Tá musela tiež nainštalovať ohrievač, aby stačili kyslíkom zásobovať pacientov. "Máme hospitalizovaných 198 pacientov. Dvesto zdravotníkov je v karanténe alebo práceneschopní," opisuje situáciu v Nitre hovorkyňa Tatiana Kubinec. Lekárom v Nitre pomáhajú aj kolegovia z iných nemocníc, napríklad šesť lekárov a sestier z kardiocentra. "Ešte stále pomáhajú aj príslušníci ozbrojených síl Slovenskej republiky," doplnila Kubinec. Počet ťažkých stavov v nemocniciach tak skoro neklesne, skôr naopak. "Tie nemocnice stále pôjdu hore, hlavne tie ťažké stavy, ktoré tvoria to percento ťažkých stavov, čo súvisí s vekom," konštatoval analytik Ivan Bošňák. Nateraz sa nám do nemocníc podľa analytika stále dostávajú ľudia nakazení okolo Vianoc. Silvestrovské nákazy sa ešte len do čísel premietnu. "Problém budú ľudia, ktorí sa stretávali cez Silvester, išli na chaty, oslavy a vrátili sa domov, hovoríme o druhej dekáde januára," vyjadril sa analytik. "Tá predpoveď do konca mesiaca hovorí, že by sme mali mať okolo 4000 pacientov s potvrdeným covidom, spodná hranica je 3000-3300," doplnil analytik prognózu. Vyťaženej nemocnici v Bratislave sa rozhodol pomôcť aj bratislavský samosprávny kraj, hlavný lekár kraja požiadal ambulantných lekárov, aby ordinovali dlhšie.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy