Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Riaditeľ trnavskej nemocnice: Sme už na hrane svojich možností, pribúdajú stále mladší pacienti
Zdielať na

Riaditeľ trnavskej nemocnice: Sme už na hrane svojich možností, pribúdajú stále mladší pacienti

TRNAVA / Čísla, ktoré vidíme v štatistikách o nových infikovaných, či hospitalizovaných a, aj počty nových obetí začínajú pomaly odzrkadľovať vianočné sviatky. Podľa riaditeľa trnavskej nemocnice ešte nie sme ani v polovici. V súčasnosti čísla stúpajú a situácie v nemocniciach sa dostávajú na hranu svojich síl z efektu predvianočných nákupov. O dva týždne sa dostaví efekt Vianoc a osláv nového roka.

Situácia v nemocniciach je kritická. Okrem toho, že si pomáhajú prostredníctvom posielania pľúcnych ventilátorov, trnavská nemocnica pomáha tej nitrianskej, ktorá už je mimo svojej kapacity a prijíma pacientov od nich. "Situácia v Nitre je absolútne kritická. Našťastie, u nás, vo fakultnej nemocnici v Trnave, to ešte nie je, ale už aj my sme na hrane svojich možností," konštatoval Vladislav Šrojta, riaditeľ nemocnice v Trnave. 

"Momentálne cítime vianočné nákupy. Efekt Vianoc, resp. nového roka očakávame cca tak o dva týždne, ale ten určite príde," vyjadril prognózy riaditeľ. Momentálne je na Slovensku hospitalizovaných viac ako 3 000 pacientov s ochorením Covid-19. 

Na Covid oddeleniach pomáha už každý, kto má titul MUDr.

Jedným zo znakov kritickej situácie je aj mobilizácia lekárov. V trnavskej nemocnici mobilizujú už všetok personál. "Momentálne na covid oddeleniach pomáha už každý, kto má titul MUDr., resp. je zdravotnou sestrou. U nás je mobilizácia úplne všetkého personálu," priblížil stav nemocnice riaditeľ. V prípade pomoci lekárov, ktorých špecializácia nie je infektológia majú isté usmernenia, avšak na liečbu koronavírusu Covid-19 neexistuje jedna všeobecná schéma. "Treba zdôrazniť, že neexistuje kauzálna liečba, ktorá by zlikvidovala ten vírus. Ochorenie je nové a snažíme sa liečiť podľa najnovších poznatkov," vysvetľuje prednostka kliniky infektológie Adriana Kršáková. "Ak ide o lekárov s inými špecializáciami alebo bez, vždy je tam vedúci lekár, ktorý je nápomocní a môžu konzultovať," doplnila prednostka infektológie. 

Je to extrémne náročné nielen mentálne, ale aj fyzicky

Prednostka infektológie konštatovala úplne vyčerpanie. Dovolenky z minulého roka ani nie sú u všetkých vyčerpané. "Najťažšia je tá psychická záťaž a to úmrtie. Aj napriek enormnému úsiliu, ktoré vynakladáme pri liečbe týchto pacientov sa dennodenne stretávame s niekoľkými úmrtiami," povedala prednostka. Fyzický náročné počas výkonu práce zdravotníkov je nielen celý ochranný oblek, ale aj manažment okolo pacienta. Pri jednom pacientovi je naraz niekoľko zdravotníkov s rôznymi zameraniami. "Liečba musí byť multidisciplinárna. To znamená, že sú oslovení aj iní kolegovia so špecializáciami, pretože sa nejedná len čisto o zápaly pľúc, ale pacienti majú operácie, úrazy, krvácania," vysvetľuje prednostka infektológie postupy pri liečbe a hospitalizovaní pacientov. 

V demografickej krivke pozorujú zvýšený počet hospitalizovaných v mladšom veku 

V okrese Trnava je hospitalizovaných 87 pacientov. Podľa prednostky začínajú v trnavskej nemocnici pozorovať aj zvýšený počet pacientov v mladšom veku. "Pozorujeme čoraz mladšie kategórie, ktoré sú u nás hospitalizované," priznala prednostka. "Sme smutní z toho, že hlavne tí mladší pacienti sa k nám dostávajú na covidové oddelenia a to často s ťažkými stavmi, " doplnil riaditeľ nemocnice Vladislav Šrojta. Podľa neho už neplatí pravidlo, že je to choroba starších. "Keď vidíme, že k nám prichádzajú ročníky 80 a 85, tak je to veľmi smutné," vyjadril sa Šrojta. 

Vakcína je nádejou aj pre operácie

V dôsledku pandémie a karantény, no najmä obáv z infikovania sa okrem reprofilizovania lôžok museli odkladať operácie, ktoré mali pacienti podstúpiť. Medzi vlnami, teda jarou a jeseňou sa situácia zlepšila, no nie natoľko, aby stihli všetko. Riaditeľ nemocnice verí, že po zaočkovaní dôjde nielen k upokojeniu a zmierneniu situácie, ale na rad sa dostanú aj operácie a ostatná starostlivosť o pacientov. "V súčasnosti očkujeme v nemocnici v Trnave štvrtý deň, zo strany zdravotníkov je enormný záujem a veríme, že to tak bude aj medzi ostatnou populáciou," zhodnotila prednostka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy