Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pred Vianocami lekári oznamujú absolútne vyčerpanie a volajú o pomoc
Zdielať na

Pred Vianocami lekári oznamujú absolútne vyčerpanie a volajú o pomoc

BRATISLAVA / Necelé dva dni pred začiatkom vianočných sviatkov sa rozhodli zástupcovia najväčších lekárskych organizácií poprosiť verejnosť o pomoc. Zdravotníci sú už niekoľko mesiacov v permanentnom strese, v plnom nasadení a bez minimálneho voľna. Do konca roka by mal byť nápor na nemocnice ešte väčší. Pomôcť však môže každý jeden z nás.

"Ten počet tých pacientov je naozaj veľmi veľký. Narastá a tlak na lôžka je častokrát na hrane zvládnutia," opísal aktuálnu situáciu viceprezident Slovenskej lekárskej spoločnosti Juraj Payer. 

Aký je predpoklad situácie po vianočných sviatkoch povedal člen SLEKu, Pavol Vician: "prognóza je taká, že okolo Silvestra by sa mal zdvojnásobiť počet Covid prípadov a aj hospitalizovaných." Podľa zástupcov najväčších lekárskych organizácií je to dôsledok neskorého sprísnenia opatrení. Vraj teraz ale nie je čas na hľadanie vinníkov, ani kritiku a každý z nás musí prevziať zodpovednosť sám za seba. "My stále kritizujeme či je tvrdý lockdown alebo nie dostatočný. Ja si nemyslím, že by ten lockdown, ktorý je doporučený sa splnil alebo nebol dostačujúci. Ale každý ho musí zareflektovať. Ľudia musia chápať, že ak  naozaj neakceptujú všetky tie odporučenia tak tie nemocnice a to zdravotníctvo skolabuje," priznáva Juraj Payer. Lekári a zdravotníci sú na pokraji síl. Vieme im pomôcť, stačí akceptovať ich prosby. "Prosím vás, odpustime si skupinové zábavy na Silvestra, obetujme túto lyžovačku a prosíme vás, vyhýbajme sa akýmkoľvek osobným kontaktom," prosí Marian Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory. "Ministerstvo zdravotníctva oceňuje a ďakuje lekárom za výzvu k verejnosti na zodpovednosť počas vianočných sviatkov. Len spoločnými silami dokážeme náročnú situáciu v súvislosti s COVID-19 zvládnuť," poďakovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. K prosbám lekárov sa pridáva aj prezidentka. "Najväčší darček, ktorý si v tejto situácii môžeme navzájom dať je zdravie a bezpečnosť svojich najbližších. Vezmime si spoločne k srdcu odporúčania slovenských vedcov a odborníkov," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová vo videu na sociálne sieti. "Vždy sme sa za vás postavili a hlavne vtedy, keď ste to najviac potrebovali. Teraz vás potrebujeme my zdravotníci, lekári," povedal Marian Kollár. 

Prevádzka mobilných odberových miest v mestskej časti Staré Mesto v Bratislave v dňoch 28. 12. až 31. 12. 2020 môže byť ohrozená. 

Situácia je vážna. Infikované sú základné zložky - zdravotnícky personál, lekári, opatrovateľky – ktorí sú spolu so seniormi najohrozenejšou skupinou.

Zdravotnícky personál prevádzkovateľa MOM je povolaný do služby v prvej línii a je vyťažený na miestach najrizikovejšieho výkonu. (Aj z týchto dôvodov je časť zdravotníkov infikovaná a v karanténe.)

Súvisiace články

Najčítanejšie správy