Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovenské nemocnice čakajú ťažké Vianoce
Zdielať na

Slovenské nemocnice čakajú ťažké Vianoce

SLOVENSKO / Situácia v našich nemocniciach je mimoriadne vážna. Zdravotníci sa obávajú hrozných následkov, najmä keď už teraz sú na pokraji síl. Rozhodli sa preto ukázať, ako to na ich oddeleniach aktuálne vyzerá a do televízie JOJ poslali vlastné zábery. Už teraz vedia, že to budú jedny z najťažších Vianoc.

V Kysuckej nemocnici majú aktuálne 71 pacientov s koronavírusom, pričom väčšina musí byť napojená na kyslíkové prístroje alebo potrebuje kyslíkovú liečbu.

"Tá situácia je naozaj veľmi, veľmi vážna," potvrdil riaditeľ nemocnice Martin Šenfeld.

Lôžka pre covid-pacientov už majú zaplnené na takmer 90%. A naďalej im pribúda aj počet pozitívne testovaných.

"Denne testujeme okolo 200 PCR a z toho máme, keď som sa pozrel na včerajšok, myslím, že okolo 80 pozitívnych ľudí. Vidno, že v regióne sa to neupokojilo, skôr naopak. Naberá na sile znova ten vírus," dodal riaditeľ.

"Snažíme sa aby mali pacienti všetko čo potrebujú aj keď je to náročné vydržať v tých skafandroch celý deň," hovorí zdravotná sestra Anička z JIS.

Túžia aspoň po malom svetielku na konci tunela, ktoré by im dalo nádej, že sa situácia sa zlepší. Udalosti ostatných dní však tomu nenasvedčujú.

Martin Šenfeld vraví: "Nie je to dobré, pretože preplnené nákupné centrá, doslova šialenstvo čo sa deje v týchto dňoch. Určite to nebude mať dobrý dopad na celkovú epidemiologickú situáciu, ktorá tu je. Budú to asi jedny z najťažších Vianoc ktoré bude prežívať v našich nemocniciach ak nie vôbec najťažšie obdobie našej nemocnice. Určite tá prognóza nie je dobrá a ťažko sa mi hľadajú slová."

Doslova z posledného melie aj nemocnica v Považskej Bystrici. Na covid oddelení majú voľných poslendných 14 lôžok a 125 zamestnancov nakazených koronavírusom.

"Ak sa niekto dostane k nám, je to vážne, mení sa to z hodiny na hodinu, to čo bolo ráno, už neplatí večer," opisuje stav Eva Kušíková z kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny FNsP FD Roosevelta.

Sú unavení, fyzicky aj psychicky. Je toho veľa najmä na zdravotné sestry. Pomáhajú aj zdravotníci z iných oddelení a zaškoľujú ich za pochodu. Čo bude na vianoce nikto z nich nevie, no viac ako doma s rodinami budú v nemocnici s pacientmi.

"Tí, čo sú u nás sa domov nedostanú, a niektorí sa domov nevrátia už vôbec," hovorí Eva Kušíková.

Pre tých, ktorí vírus zľahčujú majú jediný odkaz: "Nech nám prídu pomôcť prekladať a polohovať pacientov, jeden deň v tejto zóne je viac ako slová."

Situácia v sninskej nemocnici je kritická už niekoľko týždňov. Najhoršie je na tom detské oddelenie.

"Tam nám ochoreli aj lekárky aj sestričky, takže detské oddelenie funguje formou stacionára," povedal MUDr. Andrej Kulan, konateľ nemocnice Snina.

Detskú ambulantnú pohotovostnú službu napriek zložitej situácii poskytovať dokážu. Aktuálne ja tam hospitalizovaných 40 pacientov, 32 ľudí ochoreniu podľahlo. V karanténe je zhruba 40 lekárov a sestier. Nemocnica už požiadala o pomoc aj ministerstvo zdravotníctva. Rezort zdravotníctva ale tvrdí, že táto požiadavka sa k nim nedostala.

Počet lôžok pre pacientov s covidom riešia všetky nemocnice:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy