Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Exminister Žiga prišiel vypovedať na políciu, NAKA ho vo štvrtok obvinila z podplácania
Zdielať na

Exminister Žiga prišiel vypovedať na políciu, NAKA ho vo štvrtok obvinila z podplácania

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bývalý minister počas Ficovej vlády Peter Žiga prišiel na policajné prezídium v Bratislave v piatok vypovedať po tom, čo ho vo štvrtok NAKA obvinila za podplácanie.

V piatok dopoludní sa na Policajné prezídium v Bratislave dostavil bývalý minister za Ficovej vlády, aby vypovedal. Vo štvrtok ho Národná kriminálna agentúra obvinila vo veci podplácania. Toto obvinenie má byť podložené výpoveďou bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej. Peter Žiga nevie, prečo Jankovská vypovedala takéto skutočnosti. Podľa neho je to celé nezmysel. "Nikdy sa taký skutok nestal, všetko budem odmietať," reagoval na údajný 100tisícový úplatok, ktorý mal dať pre sudkyňu Pramukovú.

Na otázky motívu výpovede bývalej štátnej tajomníčky Žiga odmietol odpovedať. "Ešte raz, nebudem vám teraz hovoriť, aby som nemaril vyšetrovanie, neovplyvňoval svedkov." Počas výpovede bola Monika Jankovská veľmi špecifická pri opise priebehu odovzdania peňazí od Žigu a jeho kancelárie a polohy trezoru. "Áno, bola," odpovedal bývalý minister hospodárstva a životného prostredia na otázku, či niekedy u neho Jankovská bola v kancelárii. Jedným z ďalších obvinení je aj prípad, v ktorom mal Žiga zasiahnuť vo veci bratrancovho syna. "To odmietam úplne. Je zvláštna doba, môže to mať politický rozmer. Necháme vyšetrovateľov, aby robili svoju prácu," konštatoval poslanec Žiga. Podľa obvineného Žigu mali s Monikou Jankovskou formálny vzťah. "Boli sme kolegovia, ktorí spolu chodili na vládu."

Viacnásobný exminister a poslanec v minulosti odmietal spájanie s podozreniami, ktoré podľa medializovaných informácii vyplývajú z vyšetrovania v rámci policajnej akcie, v ktorej figuruje aj bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská. "Nebudem sa vyjadrovať a som pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní," uviedol pre TV JOJ Peter Žiga. 

​Exministra hospodárstva Žigu mala podľa informácií televízie JOJ namočiť Monika Jankovská svojou výpoveďou. Úplatok mal súvisieť s tým, aby vybavila na Najvyššom súde priaznivý rozsudok v spore štátu o elektráreň Gabčíkovo. V hre bola astronomická odmena pre advokáta štátu Radomíra Bžána - takmer 70 miliónov eur, ktorá nakoniec vyplatená nebola. Priateľské vzťahy medzi Bžánom a Jankovskou prezradila Kočnerova Threema. "Nemôžem povedať konkrétne, k akým osobám vypovedá naša klientka, ale zároveň môžem potvrdiť, že aktívne spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní a podieľa sa na odhalení v inej trestnej činnosti," uviedol advokát Moniky Jankovskej Peter Erdösi. 

​Ak by ho polícia chcela zadržať a stíhať väzobne, musel by jej to odobriť parlament. Sudkyňa, ktorá podľa Jankovskej úplatok napokon neprijala, jej svedectvo popiera. "Môžem potvrdiť, že som v predmetnej veci bola ako svedok vypočutá. V súvislosti s mojim rozhodovaním, ako sudkyni mi nikdy nebol žiaden úplatok ponúkaný a ani som žiaden úplatok neprijala," vyjadrila sa Katarína Pramuková, sudkyňa NS SR.

Súvisiace články