Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Zmeny na hraniciach: Na susedné letisko sa dostaneme. Nie všade potrebujeme PCR test
Zdielať na

Zmeny na hraniciach: Na susedné letisko sa dostaneme. Nie všade potrebujeme PCR test

Archívne video

BRATISLAVA / Ministerstvo zahraničných vecí upravilo podmienky cestovania do zahraničia. Od piatku je tak možné ísť na krátkodobý výjazd na letisko do susedskej krajiny, vek testovaných sa zvyšuje zo 7 na 10 rokov či uznanie antigénových testov v rámci Česka a Rakúska. Informoval o tom štátny tajomník rezortu Martin Klus.

 Krátkodobé výjazdy na letiská

Od piatka, 18. decembra 2020, budú umožnené krátkodobé výjazdy na najbližšie letiská v susedných štátoch EÚ aj bez potreby preukázania sa negatívnym testom na ochorenie COVID-19 pri návrate. Osoby zabezpečujúce prepravu iných osôb na medzinárodné letiská na území Českej republiky, Poľskej republiky, Maďarska alebo Rakúskej republiky sú však podľa novej vyhlášky povinné najneskôr pred prechodom štátnej hranice zo Slovenskej republiky zaregistrovať sa od 18. decembra 2020 cez formulár na webe https://naletisko.mzv.sk/ a preukázať sa na požiadanie príslušníkom Policajného zboru SR vytlačeným alebo elektronickým potvrdením o splnení tejto povinnosti a letenkou prepravovanej osoby alebo jej elektronickou kópiou. Osoby zabezpečujúce prepravu sú povinné vykonať cestu výhradne cez územie členských štátov EÚ, a to bez zastavenia, okrem zastavenia na nevyhnutné tankovanie pohonných hmôt a nástup prepravovanej osoby. Dôležité je dodať, že vyplnený formulár nezakladá právny či iný nárok na vstup na územie susedného štátu a rozhodnutie v prípade kontroly na hraniciach prijímajú príslušné policajné orgány susedných štátov. Dôrazne preto ministerstvo upozorňuje všetkých cestujúcich na potrebu včasného oboznámenia sa s režimom voľného pohybu v susedných krajinách. Aktuálne informácie sú vždy k dispozícii tu: https://www.mzv.sk/cesto.../covid19/obmedzenia-na-hraniciach

Uznávanie antigénových testov medzi Českom a Rakúskom

Čo sa týka dohody o vzájomnom uznávaní nielen RT-PCR testov, ale aj antigénových testov na COVID-19, s Rakúskom už Slovensko takúto recipročnú dohodu má, V prípade Česka ministerstvo stále čaká na reciprocitu z ich strany (keď sa tak stane, dočítate sa to hneď na tejto stránke). V praxi to teda bude znamenať, že občania SR budú môcť už nielen s RT-PCR testom, ale aj s antigénovým testom nie staršími ako 72 hodín, vykonaným v našich laboratóriách, resp. mobilných odberových miestach, teda tzv. MOM-kách, cestovať do Rakúska a perspektívne aj do Česka. A rovnako to bude platiť aj pri ceste na územie SR, v prípade RT-PCR či antigénového testu vykonaného na území Rakúska alebo Česka nie staršieho ako 72 hodín. rezort diplomacie SR si plne uvedomuje vážnosť pandemickej situácie u nás aj v okolitých krajinách, a preto naďalej vyzýva občanov, aby cestovali iba v naozaj nevyhnutných prípadoch.
Ministerstvo však neskôr informovalo, že Česko sprísňuje svoje podmienky.

Občania SR majú povinnosť pre vstupom do Českej republiky vyplniť príjazdový formulár a absolvovať PCR test alebo podstúpiť karanténu, pokiaľ sa na nich nevzťahuje výnimka. Od piatka 18. decembra je totiž možné do Česka pricestovať len z nevyhnutných dôvodov. Vzhľadom k obmedzeniu voľného pohybu osôb na území ČR nie je možné pricestovať za účelom návštevy priateľov či rekreácie. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) na svojej webovej stránke. Opatrenie je v platnosti do odvolania.

Ako ďalej priblížil rezort diplomacie, cudzinci môžu do Českej republiky pricestovať iba v nevyhnutných prípadoch. Výnimky majú cestujúci do zamestnania či na výkon podnikateľskej činnosti (vrátane pendlerov), nevyhnutné cesty za rodinou a cesty k lekárovi. Vo výnimočných situáciách je možné podstúpiť PCR test najneskôr do piatich dní po príchode do ČR. Do negatívneho výsledku ohláseného príslušnej hygienickej stanici (najneskôr do siedmich dni) však nie je možné sa voľne pohybovať po území ČR.

Zmeny od soboty zavádza Rakúsko

Zároveň upozorňujeme občanov, že nová vyhláška v Rakúsku zavádza povinnosť 10-dňovej karantény pre cestujúcich, vstupujúcich na územie Rakúska zo Slovenska. Túto povinnú karanténu však možno predčasne ukončiť, a to najskôr piaty deň po vstupe do Rakúska a len na základe preukázania sa negatívnym RT-PCR-testom alebo aj antigénnym testom. Nová rakúska vyhláška zahŕňa aj niekoľko dôležitých výnimiek (vrátane možnosti tranzitu na letisko vo Schwechate), všetky ich nájdete v spomínanej tlačovej správe ako aj na tomto odkaze: https://www.mzv.sk/.../rakusko-podmienky-vstupu-od-19....

Nová rakúska vyhláška zahŕňa aj niekoľko výnimiek. Sezónni pracovníci, osoby vstupujúce do Rakúska z dôvodu neodkladných medicínskych výkonov či ošetrenia (spolu s jednou sprevádzajúcou osobou), ako aj opatrovateľky či opatrovatelia pracujúci v 24-hodinových turnusoch v rodinách, majú výnimku z ustanovenia o povinnej karanténe, ale za podmienky preukázania sa pri vstupe do Rakúska negatívnym RT-PCR alebo antigénovým testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín.

 

"Povinnosti karantény, ako aj povinnosti preukázať sa pri vstupe negatívnym testom na COVID-19 sú zo strany Rakúska úplne zbavení pendleri (okrem vyššie uvedenej kategórie opatrovateľov), študenti (prezenčná forma), pendleri z rodinných dôvodov alebo z dôvodu návštevy životného partnera, ďalej osoby tranzitujúce cez Rakúsko či opúšťajúce Rakúsko (napríklad cestou z letiska Schwechat) pod podmienkou, že to bude bez zbytočného zastavovania, ako aj príslušníci jednotiek humanitárnej pomoci či vstupujúci do krajiny za účelom splnenia súdnej alebo úradne nariadenej povinnosti,“ priblížil štátny tajomník Martin Klus.

 Na webovej stránke https://www.mzv.sk/ nájdu občania potrebné vzory potvrdení a tlačív, vrátane prehlásenia o tranzite či potvrdenia pre cezhraničných pracovníkov o výkone zamestnania, ktoré si pred cestou do Rakúska môžu voľne stiahnuť.  Všetkým ktorých sa to týka ale odporúčam preštudovať si aj novú vyhlášku ÚVZ SR platnú od 18. decembra 2020, kde nájdete aj rôzne typy výnimiek.  https://www.uvzsr.sk/docs/info/ut/ciastka_26_2020.pdf

Súvisiace články

Najčítanejšie správy