Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Premiér Igor Matovič vyzval Sulíka, aby podal demisiu. Sulík reaguje
Zdielať na

Premiér Igor Matovič vyzval Sulíka, aby podal demisiu. Sulík reaguje

Archívna reportáž

Igor Matovič včera ušiel pred novinármi a nehovoril o nových opatreniach. Neskôr sa na tlačovku vrátil. Jedným z argumentov, prečo nebol na tlačovke uviedol, že aj Richard Sulík po rokovaní vlády odišiel.

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Igor Matovič v relácií Braňa Závodského v rádiu Expres vyzval Richarda Sulíka, aby podal demisiu. Premiér uviedol, že Sulíkovi sú životy ľudí ukradnuté.

"Jemu sú tie životy zdravie ľudí ukradnuté, ja to už musím povedať," povedal Igor Matovič v diskusnej relácii Braňo Závodský naživo. uviedol Matovič. "Ako môže minister hospodárstva povedať oficiálne na vláde, načo my tu chceme znižovať krivku pozitívnych prípadov, šak to potom narastie. Je mu to je ukradnuté, chápete," pokračuje Matovič. 

"Ja sa na to nemôžem pozerať, môže zmeniť zákon, aby nakúpil testy za dva dni, aby sme zachránili životy ľudí, tisícky životov ľudí. A on nakupuje testy sedem týždňov, to sme normálni? Čoho je to dôkaz, že on kašle na tých ľudí. Pre neho sú to čísla, lebo ušetríme," dodal Matovič.  

"Ja už sa na to nemôžem pozerať, je mi z toho na vracanie a do plaču," hovorí Matovič a znie, ako keby mu bolo do plaču. 

"Miesto toho, aby mne ako predsedovi vlády a ministrom tejto vlády oznámil, že chalani, ja si neviem rady, poraďte mi, nejdem do toho, bojím sa toho, dajte mi vašich právnikov, poďme to nejak vymyslieť, aby sme mohli chrániť životy a zdravie, lebo potrebujeme tie testy... miesto toho my zavrieme ľudí, zničíme si ekonomiku, zničíme tie reštaurácie, miesto toho vám pošle správu do relácie a nedá to vedieť svojmu nadriadenému, nedá to vedieť svojim kolegom,"  pokračuje Matovič. 

Podľa Matoviča je Sulíkove správanie a to, že od 18. novembra nevie zabezpečiť testy nezodpovedné. "Samozrejme, že je to na demisiu a bol by som rád, keby ju podal ešte do Vianoc," uviedol Matovič. 

Premiér znel roztrasene až plačlivo a opakoval, že je mu zo Sulíkovho prístup do plaču a na vracanie. "Kašle na ľudí, preňho sú to čísla.“

Matovič v závere rozhovoru nazval Sulíka idiotom. reagoval tak na výzvu moderátora, čo by odkázal ľuďom. "Strašne ťažko sa mi hovorí, veľmi rád by som bol, keby sme žili normálne Vianoce a normálny život. Asi si to budeme musieť tak trochu spolu odtrpieť. Mrzí, ma že situácia, do akej sme dospeli. Mrzí ma, že som sníval sen o tom, že tri víkendové testovania si urobíme v decembri a budeme mať úplne normálne Vianoce a mrzí ma, že máme idiota ministra hospodárstva, ktorý nie je schopný nakúpiť testy, aby sme si zachránili životy, zdravie, aby sme si ochránili ekonomiku, aby sme deti dostali do škôl a otvorili reštaurácie. mrzí ma to, prepáčte, možno som zlý premiér, ale tieto následky nemienim znášať," uviedol na záver Matovič s roztraseným hlasom. 

​Richard Sulík na Matovičove slová zareagoval statusom na sociálnej sieti. Neskôr ale svoj status zmazal. 

fb Richard Sulík

Neskôr na facebooku Sloboda a Solidarita zverejnili status, ktorý reaguje na Igora Matoviča. 

Status pridal nakoniec aj Richard Sulík. 

SITA

​Podľa poslanca SaS a podpredsedu národnej rady Milana Laurenčíka, strana neodíde z vlády. Odchod ministra hospodárstva by bol odchodom aj z koalície. "Počúval som to aj tu výzvu, aj záverečné želanie Igor Matoviča. Myslím, že to nebolo hodné premiéra našej krajiny," reagoval Laurenčík na slová Matoviča o tom, že Sulík je idiot. 

"Igor Matovič má možnosť odvolať ministra, takže ak chce, tak to môže urobiť. My sa z koalície odísť nechystáme. Myslím, že takto bude reagovať aj náš minister," dodal Laurenčík. Podpredseda parlamentu si nevie predstaviť, že by SaS zostala vo vláde, keby v nej nemala predsedu strany. "Odchod ministra z vlády bude znamenať odchod SaS z vlády," dodal Laurenčík. 

​"Ja ako poslanec stojím za ministrom Sulíkom a nevidím žiadny dôvod, aby odišiel z funkcie," uviedol poslanec Ondrej Dostál. "Tá výzva zatiaľ nič neznamená a SaS nemá v úmysle odísť z vlády. Ak pán premiér využije svoju právomoc a navrhne odvolanie pána ministra, tak by to bola iná situácia. Predpokladám, že SaS by vyvodila dôsledky," dodal Dostál. 

Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa za SaS, si myslí, že by mal odstúpiť Igor Matovič, nie Richard Sulík. 

Postaviť sa za svojho predsedu chce aj Jana Bittó Cigániková. "My sme do vlády neprišli plakať, ale tvrdo pracovať, aby sme presadili čo najviac z nášho programu pre ľudí. Aj z toho dôvodu stojím ja, aj všetci poslanci a členovia SaS, za predsedom Richardom Sulíkom," píše Cigániková.

?STOJÍME ZA RICHARDOM ? Dodržiavanie platných zákonov, ani tlak na regionálne opatrenia v čase, keď je ich ešte možné...

Uverejnil používateľ Janka Bittó Cigániková - Fungujúce zdravotníctvo Štvrtok 17. decembra 2020

Vicepremiérka Remišová hovorí o šanci pre Pellegriniho

"Správanie a vyjadrovanie sa oboch koaličných lídrov do médií spôsobuje napätie v spoločnosti a žiadnym spôsobom neprispieva k riešeniu pandémie," povedala Veronika Remišová zo strany Za ľudí. "Tak ako za Radičovej vlády čakal na svoju príležitosť Robert Fico, teraz naňho čaká v šíku jeho žiak Pellegrini aj s Marianom Kotlebom," dodala.

Pellegrini: Odstúpiť by mal aj Matovič

"Ak je predseda vlády presvedčený, že niektorý z jeho ministrov vo funkcii zlyhal, je jeho povinnosťou podať pani prezidentke návrh na jeho odvolanie. Ak si premiér stojí za svojimi vyjadreniami, že jeho minister hospodárstva je idiot, mal by tak urobiť čím skôr. Na druhej strane, aj samotná výzva na odstúpenie od predsedu vlády by pre Richarda Sulíka mala byť dostatočne jasnou informáciou, že stratil dôveru svojho premiéra a mal by sa zo svojej funkcie porúčať. Vzhľadom na prejavy a stav pána premiéra sa však domnievame, že by mal podať demisiu spolu s pánom Sulíkom," tlmočila stanovisko Petra Pellegriniho jeho hovorkyňa. 

Politológ vidí u Matoviča premyslený krok

Výzva predsedu vlády SR Igora Matoviča na odstúpenie ministra hospodárstva Richarda Sulíka  nie je celkom premyslený krok. Ako  povedal politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov, turbulencie, ktoré nastanú snahou takýmto spôsobom sa zbaviť lídra koaličnej strany nepovedú k ničomu dobrému a napokon poškodia aj samotnému premiérovi. Mesežnikov si však myslí, že je dôležité počkať, pretože počas vlády terajšej koalície už zaznelo všeličo.

Reakcia strany Sloboda a Solidarita (SaS) o tom, že stoja za predsedom Richardom Sulíkom a do vlády neprišli plakať, ale tvrdo pracovať, je podľa Mesežnikova celkom pochopiteľná. "Im teraz rastú preferencie. Celá vládna koalícia sa nachádza v spoločnej situácii, ktorá súvisí s pandémiou ochorenia COVID-19. Ale niektoré strany komunikujú svoje postoje šikovnejšie a lepšie a niektoré problematicky. Predseda vlády patrí k tej strane, ktorá komunikuje problematicky. Takže im klesajú preferencie aj na základe toho. Naopak SaS rastú," uviedol.

Mesežnikov dodáva, že situáciu, ktorá je v súčasnosti v koalícii, sme ešte v koaličných vládach nezažili. "Situácia je napätá a vždy bola, ale zatiaľ nedochádzalo k tomu, aby predseda vyzval iného člena vlády na odchod," dodal. Politológ však verí, že vládna koalícia vydrží do ďalších volieb. Upozornil však na to, že miera predvídateľnosti niektorých členov vládnej koalície je nižšia. "Ešte nijaká iná koaličná vláda nemalá takú ústavnú väčšinu ako má táto. Má 95 mandátov. Nijaká iná vláda to nemala od roku 1990. Povedal by som, že zo štrukturálneho hľadiska samozrejme majú všetky predpoklady vydržať do ďalších volieb," uzavrel politológ.

Súvisiace články